Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Déze 6 symptomen kunnen wijzen op een hartinfarct bij vrouwen

Bij een hartinfarct is snel handelen van levensbelang. Maar om snel te kunnen handelen, moet je wel de symptomen herkennen. En die zijn bij vrouwen vaak anders – en vooral veel vager – dan bij mannen. Pijn op de borst en een uitstralende pijn in de arm kunnen voorkomen, maar vrouwen krijgen bij een hartinfarct juist vaak (ook) andere klachten.

En het is belangrijk om juist die symptomen ook te herkennen, zodat er snel actie ondernomen wordt bij een hartinfarct.

Hartinfarct bij vrouwen

Waar denk je aan bij de symptomen van een hartinfarct? Waarschijnlijk aan pijn op de borst, uitstralende stekende pijn in de arm, misselijkeheid en flink zeten. Allemaal tekenen dat er iets mis is met het hart, en je dus zo snel mogelijk medische hulp nodig hebt. Maar: die klachten blijken vooral bij mannen altijd aanwezig te zijn. Vrouwen kunnen deze klachten ook krijgen bij een hartinfarct, maar dat hóeft niet. Vaak zijn de symptomen bij vrouwen een stuk minder duidelijk, waardoor de diagnose minder snel gesteld wordt. En dat is gevaarlijk, want snel ingrijpen is júist enorm belangrijk bij een hartinfarct.

Omdat de symptomen bij vrouwen met een hartinfarct vaak anders zijn, worden de eerste tekenen bij hen vaak niet herkend. Of ze worden wel gezien, maar worden verward met stress of symptomen van de overgang.

Lees ook:

Janet kreeg op haar 44ste een hartinfarct: ‘Ik vertrouw mijn lichaam niet meer’

De 6 symptomen van een hartinfarct bij vrouwen

Het is dus belangrijk om te weten welke klachten wél vaak voorkomen bij vrouwen die een hartinfarct hebben. Deze zes worden opvallend vaak gemeld:

  • Pijn in de bovenbuik (maag), kaak, nek of tussen je schouderbladen
  • Kortademigheid
  • Een snelle ademhaling
  • Duizeligheid
  • Extreme vermoeidheid zonder duidelijke reden
  • Een onrustig gevoel, angst of een opgejaagd gevoel

Hoewel deze klachten vooral bij vrouwen op een hartinfarct kunnen wijzen, komen deze minder duidelijke symptomen ook bij mannen met de aandoening voor. Ook mensen met diabetes of mensen ouder dan zeventig jaar hebben vaker dan gemiddeld deze vage symptomen bij een hartinfarct.

Stil hartinfarct

Wist je dat je zelfs een hartinfarct kunt krijgen zonder dat je het doorhebt? Zo’n ‘stil hartinfarct‘ gaat ongemerkt voorbij, maar zorgt wel voor schade aan het hart en vergroot de kans dat je een volgend infarct een slechte afloop heeft. Vaak wordt een stil hartinfart pas ontdenkt bij een volgende hartaanval of bij een hartfilmpje op een later moment. Vrouwen hebben vaker een stil hartinfarct dan mannen; waarschijnlijk heeft dat te maken met de vrouwelijke hormonen.

Oorzak andere symptomen

De verschillen in symptomen komen waarschijnlijk mede door de verschillende oorzaken voor een hartinfarct bij mannen en vrouwen. Bij mannen zitten de problemen vaak in de kransslagaderen, de grote aderen die rondom het hart zitten. Daar ontstaat dan een vernauwing, waardoor het bloedvat geheel of gedeeltelijk afgesloten wordt. Bij vrouwen zitten die vernauwingen vaak juist in kleinere vaatjes, die overal rondom de hartspier liggen en een belangrijke rol spelen in de bloedvoorziening van individuele hartspieren. Wanneer die kleinere vaatjes vernauwd raken, is dat minder gemakkelijk vast te stellen. Dat, in combinatie met van de afwijkende klachten, kan ervoor zorgen dat een hartinfarct bij vrouwen later opgemerkt wordt.

Bron | Hartstichting, Thuisarts

Beeld | Getty Images

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden