null Beeld

Déze 6 dingen kunnen de oorzaak van jouw tranende ogen zijn

Er is maar weinig zó irritant als constant last hebben van tranende ogen, vooral als je niet weet waar het door komt. Déze zes dingen kunnen de oorzaak zijn van die vervelende tranende ogen.

En sommige van deze oorzaken zijn best verrassend.

1. Irritatie

Je ogen kunnen snel gaan tranen als ze bijvoorbeeld geïrriteerd zijn. Dit komt vaak door een vuiltje of wimperhaar in je oog, maar ook bijvoorbeeld door een ontsteking aan je ooglid. Meestal is het juist een goed teken als je ogen in dit geval tranen: ze doen dan hard hun best om het vuiltje of de bacteriën uit je oog te krijgen. Probeer een vuiltje zo snel mogelijk uit je oog te verwijderen, maar ga niet veel wrijven of spoelen. Want dat zorgt vaak júist voor meer irritatie. Bij een ontstoken ooglid is het belangrijk om het ook regelmatig schoon te maken met lauwwarm water, om je ogen zo schoon mogelijk te houden.

2. Droge ogen

Het klinkt misschien wat onlogisch, maar traanogen kunnen vreemd genoeg ook veroorzaakt worden door droge ogen. Je ogen bevatten een speciaal laagje, de traanfilm, dat er voor zorgt dat je ogen niet uitdrogen. De traanfilm bestaat uit een vettig toplaagje, een wat dikkere tussenlaag van water en een onderlaagje van slijm. Als die verhouding niet meer klopt ontstaan er kleine gaatjes in het traanfilm, waardoor je droge ogen krijgt. Dat kan bijvoorbeeld komen door hormonale afwijkingen. Ook oudere mensen hebben vaak last van deze klacht. Het gevoel van droogte in de ogen zet de traanklieren aan tot het produceren van extra tranen, maar die helpen niet om het traanvlies te herstellen. Daardoor lopen de reflextranen dus over je wangen, en blijven ze komen tót er iets gedaan wordt aan de oorzaak van de droge ogen.

3. Verstopte traanwegen

De traanwegen zijn eigenlijk het afvoersysteem van onze ogen: via deze wegen worden onze tranen weggespoeld. Onze traanwegen bestaan uit de traanpunten, de traankanaaltjes, het traanzakje en de traanbuis. Als één van die plekken verstopt raakt, blijven de tranen in onze ogen hangen. Verstopte traanwegen komen vooral voor bij kinderen, bijvoorbeeld als door verkoudheid de slijmvliezen opgezwollen raken. Deze klachten gaan meestal vanzelf over als de verkoudheid weer voorbij is.

Lees ook: Last van tranende ogen? Vijf tips om er iets tegen te doen

4. Hooikoorts of andere allergieën

Ook bij een allergische reactie kun je last krijgen van tranende ogen. Wanneer een allergeen in contact komt met je ogen, zetten die een afweerreactie in gang. Je ogen gaan er dan álles aan doen om die stof zo snel mogelijk kwijt te raken, waardoor je ogen extra traanvocht gaan produceren. De bekendste allergie die traanogen veroorzaakt is hooikoorts, maar ook huisstofmijt, huidschilfers van dieren, cosmetica of contactlenzenvloeistof kunnen zulke tranende ogen veroorzaken.

5. Hangende oogleden

Als je traanvocht niet goed afgevoerd wordt, kunnen er ook traanogen ontstaan. In elk ooglid zit een hele kleine opening die ervoor zorgt dat traanvocht weg kan lopen uit het oog. Door te knipperen met onze oogleden pompen we het traanvocht in die speciale traanpunten. Maar als je last hebt van hangende oogleden waarin minder kracht zit, werkt die pompfunctie niet meer goed en loopt het vocht dus niet goed weg. Daardoor ontstaat er een overvloed aan traanvocht, en heb jij dus constant last van tranende ogen.

6. Te veel schermtijd

Traanogen kunnen ook wijzen op vermoeidheid of dat je al té lang naar een scherm zoals een computer of telefoon zit te staren. Vermoeide ogen – vooral in een ruimte met airco - worden meestal droog en gaan daardoor traanvocht aanmaken. Als dit de reden is van je tranende ogen, heb je meestal ook een branderig gevoel aan je ogen. Gelukkig is dit meestal na een nachtje slapen wel weer over, en dus niet heel ernstig.

Bron | Máxima MC, Oogfonds, Het Oogziekenhuis

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden