Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Déze 5 typen rugpijn kun je beter niet negeren

Zit je voor je werk veel achter de computer of sloof je je dagelijks uit in de sportschool? Dan is het niet zo gek dat je af en toe last hebt van rugpijn. Vaak is het dan ook niets om je zorgen over te maken. Toch zijn er typen rugpijn waarmee je beter wél even langs de huisarts kunt gaan.

Vrouwen hebben vaker last van rugpijn dan mannen, ontdekte dit overheidscentrum voor ziektebestrijding in de VS. Daarnaast zullen vrouwen minder snel aan de pijn toegeven en er iets tegen doen, zegt orthopedisch chirurg Carla Fisher. Gelukkig is zo’n 80 tot 90 procent van de rugpijnklachten onschuldig. De klachten gaan vaak na een aantal weken vanzelf weer over. Er zijn echter typen rugpijn die je beter niet kunt negeren.

1. Rugpijn gepaard met koorts

Wanneer je rugpijn gepaard gaat met koorts, kan dit duiden op een infectie. Je kunt natuurlijk ook om een andere reden koorts krijgen, maar toch kun je beter geen risico nemen. Een langdurige infectie in je rug kan namelijk de hersenen en ruggengraat permanent beschadigen.

2. Pijn in de bovenrug

Pijn in de bovenrug is vaak geen rugpijn, maar pijn die uit de ruggengraat in je nek voortkomt. Daar staat de ruggengraat in directe verbinding met je hersenen. Wanneer de pijn in je bovenrug gepaard gaat met tintelingen of gevoelloosheid in je handen, kan dit een teken zijn dat er iets mis is met je ruggengraat. Vaak gaan dingen als de knoopjes van een blouse vastmaken of oorbellen indoen moeilijker wanneer je last hebt van dit probleem. Negeer deze klachten nooit, want de ruggengraat kan permanent beschadigd raken wanneer je er niet op tijd bij bent.

3. Rugpijn gepaard met evenwichtsproblemen

Als vrouwen ouder worden, is er een hoger risico op botontkalking. Wanneer de pijn in je rug gepaard gaat met een verminderd evenwichtsgevoel, kan dat hiermee te maken hebben.

4. Rugpijn en incontinentie

Zit je niet alleen met een langdurig pijnlijke rug, maar merk je daarnaast dat je last hebt van verminderde controle over je blaas of stoelgang? Dan kun je echt beter naar de huisarts gaan, want dit kan betekenen dat er één of meerdere zenuwen worden afgekneld. En dat resulteert in dit geval in een tijdelijke verlamming van de zenuwen in de blaas of darmen. Als deze zenuwen te lang worden afgekneld, is er een risico dat ze niet meer volledig kunnen herstellen.

5. Rugpijn gepaard met pijn in de benen

Heb je pijn in je onderrug die doorloopt naar je benen, dan kan dit helaas ook duiden op een serieus probleem. Vooral wanneer de pijn gepaard gaat met gevoelloosheid, tintelingen of verzwakte benen. Dat is meestal een teken dat er één of meerdere zenuwen worden afgekneld.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Huffington Post, Women's Health

Beeld | iStock

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden