null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Deze 5 positieve effecten heeft muziek op je lichaam en geest

Achtergrondmuziek in huis, de radio als je in de file staat (lekker hard en vals meezingen) of een lekkere beat wanneer je buffelt in de sportschool. Ongemerkt luisteren we gemiddeld zo’n 190 minuten per dag naar muziek. En dat heeft een positief effect op onder andere onze hersenen.

Luisteren naar muzikale klanken of zelf muziek maken zorgt voor ontspanning. Maar wist je dat het ook positief kan bijdragen aan de manier waarop je in het leven staat of zelfs aan de ontwikkeling van je brein? We hebben vijf fijne effecten voor je op een rijtje gezet. Pak dus snel je oordopjes of kruip wat vaker achter de piano.

1. Goed voor je motoriek, empathie & creativiteit

Kinderen die al jong een instrument leren spelen, blijken later een beter taalgevoel en een betere motoriek te hebben. Daarbij wordt het empathisch vermogen beter ontwikkeld. Wanneer je luistert naar rustige en kalme klanken stimuleert dit bovendien de processen in de hersenen die verantwoordelijk zijn voor creativiteit.

2. Het maakt zen

Mensen die geregeld geconcentreerd naar liedjes luisteren zijn rustiger, meer in balans en gelukkiger. Zeker wanneer een bepaald nummer je terugbrengt naar een positieve herinnering, bijvoorbeeld een vakantie of oude liefde, heeft dat een positief effect. Muziek kan ook zorgen voor een betere concentratie. De positieve invloed wordt daarnaast steeds vaker gebruikt bij de behandeling van depressie en slapeloosheid. Wanneer je luistert naar vrolijke nummers, ervaar je de gezichtsuitdrukking van anderen als positiever. Ook wanneer ze een neutrale gezichtsuitdrukking hebben.

3. Muziek houdt ons scherp

Muziek draagt eraan bij dat je hersenen jong en vitaal blijven. Zo ontstaat er extra activiteit in de prefrontale cortex bij ouderen die voor het eerst een instrument bespelen. Hierdoor blijft het geheugen scherper en wordt het probleemoplossend vermogen op peil gehouden.

4. Stimulans voor een goede work-out

Vind jij het ook veel moeilijker om een sportschoolsessie vol te houden als je je koptelefoon bent vergeten? Dat kan kloppen. Bewegingen worden makkelijker gestimuleerd wanneer je naar muzikale klanken luistert. Muziek komt bovendien binnen op een plek in de hersenen die vlak bij het motorisch gebied ligt. Zodra je emotie voelt bij de klanken of het ritme, wordt dit gebied van je hersenen gestimuleerd. Daardoor krijg je de neiging mee te bewegen. Een goede beat zorgt er op die manier voor dat je effectiever traint.

5. Ontspannen en gezond

Naast het positieve effect op onze hersenen doet muziek ook veel goeds voor ons lichaam. Het maakt de hartslag rustig en laat de bloeddruk dalen. Daarnaast ontspant het de spieren en kan het er zelfs voor zorgen dat je immuunsysteem beter functioneert. Ook wordt de productie van stresshormonen afgeremd bij het horen van een goede plaat. En dan is het ook nog een middel tegen pijn. Uit verschillende onderzoeken blijkt bijvoorbeeld dat muziektherapie chronische, soms ernstige pijn bij kankerpatiënten kan verminderen.

Bronnen| nu.nl, Universiteit van Nederland, Hersenstichting

Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden