null Beeld

Deze 4 symptomen maken je hoest ernstiger dan je denkt

Hoesten; we doen het allemaal weleens. Maar wanneer ga je ermee naar de huisarts? Wanneer je veel hoest, moet je alert zijn op vier symptomen. Want dan kan het mogelijk ernstiger zijn dan je denkt.

Hoesten is een reactie van het lichaam om vreemde stoffen uit de luchtpijp en luchtwegen te verwijderen. Door prikkeling van bepaalde stoffen, een infectie of roken wordt er slijm geproduceerd en dit slijm raak je kwijt door het op te hoesten. Het is een krachtige, krampachtige vorm van uitademen, nadat je diep hebt ingeademd, bericht de website Goodhousekeeping.com.

Bloed bij je speeksel

Hoesten is minder onschuldig als je ook last hebt van andere symptomen, stelt de Britse arts Anthony Cunliffe. Hij heeft tien jaar gewerkt als huisarts en is nu onder andere werkzaam voor de Britse organisatie Transforming Cancer Services. Als je last heb van een van de onderstaande symptomen, moet je volgens hem op je hoede zijn.

  1. Een hoest die meer dan drie weken aanhoudt.
  2. Als er bloed bij je sputum (speeksel en slijm) zit.
  3. Als je last hebt van je schouder terwijl je hoest.
  4. Als je kortademig bent, met name als je dingen doet die je daarvoor geen moeite kostten, zoals traplopen of stofzuigen.

Wanneer naar de huisarts?

Je hoeft niet meteen te schrikken, want veel moeten hoesten betekent niet automatisch dat er ook iets ernstigs aan de hand is. Maar heb je last van een van de symptomen uit bovenstaand lijstje? Laat dit dan wél aan je huisarts weten.

Dit is niet goed voor je stembanden

We weten dat roken onder andere slecht is voor onze stem. Maar het is óók niet goed voor je stem wanneer je praat in een lawaaiige omgeving. Lees hier wat nog meer niet goed is voor je stembanden.

Bronnen | Goodhousekeeping, libelle.nl

Foto | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden