Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Deze 4 symptomen maken je hoest ernstiger dan je denkt

vrouw-hoesten.jpg

Hoesten; we doen het allemaal weleens. Maar wanneer ga je ermee naar de huisarts? Wanneer je veel hoest, moet je alert zijn op vier symptomen. Want dan kan het mogelijk ernstiger zijn dan je denkt.

Hoesten is een reactie van het lichaam om vreemde stoffen uit de luchtpijp en luchtwegen te verwijderen. Door prikkeling van bepaalde stoffen, een infectie of roken wordt er slijm geproduceerd en dit slijm raak je kwijt door het op te hoesten. Het is een krachtige, krampachtige vorm van uitademen, nadat je diep hebt ingeademd, bericht de website Goodhousekeeping.com.

Bloed bij je speeksel

Hoesten is minder onschuldig als je ook last hebt van andere symptomen, stelt de Britse arts Anthony Cunliffe. Hij heeft tien jaar gewerkt als huisarts en is nu onder andere werkzaam voor de Britse organisatie Transforming Cancer Services. Als je last heb van een van de onderstaande symptomen, moet je volgens hem op je hoede zijn.

  1. Een hoest die meer dan drie weken aanhoudt.
  2. Als er bloed bij je sputum (speeksel en slijm) zit.
  3. Als je last hebt van je schouder terwijl je hoest.
  4. Als je kortademig bent, met name als je dingen doet die je daarvoor geen moeite kostten, zoals traplopen of stofzuigen.

Wanneer naar de huisarts?

Je hoeft niet meteen te schrikken, want veel moeten hoesten betekent niet automatisch dat er ook iets ernstigs aan de hand is. Maar heb je last van een van de symptomen uit bovenstaand lijstje? Laat dit dan wél aan je huisarts weten.

Dit is niet goed voor je stembanden

We weten dat roken onder andere slecht is voor onze stem. Maar het is óók niet goed voor je stem wanneer je praat in een lawaaiige omgeving. Lees hier wat nog meer niet goed is voor je stembanden.

Bronnen | Goodhousekeeping, libelle.nl
Foto | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant