Déze 4 ‘onschuldige’ slaapproblemen kun je beter niet negeren
Iedereen heeft het weleens: je ziet elke minuut op de wekker voorbijkomen en slaagt er niet in om in slaap te vallen. Wanneer dit regelmatig gebeurt, is het misschien toch tijd om even stil te staan bij je slaapproblemen.
Herken je een van de vier onderstaande slaapproblemen? Dan is het verstandig om hulp in te schakelen, want ze zijn misschien niet zo onschuldig als ze lijken...
1. Knarsetanden is een van de slaapproblemen
Knarsetanden is vaak een gevolg van stress. Wanneer je gestrest bent, word je ‘s nachts gedeeltelijk wakker en verkramp je. Het knarsetanden gebeurt in deze korte periodes dat je wakker bent. Dit heeft nare gevolgen voor zowel je gebit als voor je nachtrust. Dus, word je ’s ochtends wakker met een pijnlijke kaak of zere tanden? Bespreek dit dan met je tandarts. Er kan dan een splint worden aangemeten. Dit is een soort bitje dat ervoor zorgt dat je kaak niet gespannen raakt en je tanden ’s nachts beschermd blijven.
2. Je staat op met hoofdpijn
Word je ’s ochtends wakker met hoofdpijn? Dan kan dat duiden op een milde vorm van slaapapneu. Dit wordt ook wel het ‘bovenste luchtweg-weerstand syndroom’ genoemd. Wanneer je niet goed in- en uitademt, kan je lichaam de kooldioxide niet voldoende kwijt. Het gas blijft dan in je lichaam hangen, wat ervoor zorgt dat je hoofdpijn krijgt. Herken je dit probleem? Probeer dan eerst eens om de dekens niet te ver over je hoofd te trekken. Hoe fijn het ook is om helemaal weg te duiken in je dekens, de kooldioxide blijft op deze manier in je dekbed hangen. Omdat je longen zo niet genoeg frisse lucht krijgen, kan er dus hoofdpijn optreden.
3. Je slaapt nooit aan één stuk door
Het kan zijn dat je ’s nachts wakker wordt gemaakt door iets wat zich in jouw omgeving afspeelt. Denk aan een huilende baby of een snurkende partner. Maar, in sommige gevallen kun je ook uit jezelf wakker worden tijdens je nachtrust. Dit kan duiden op slaapapneu. Je hersenen kiezen er dan voor om je wakker te laten worden, omdat je niet meer normaal ademt. Als reactie schrik je even, waarna al je ademhalingsspieren ontspannen en je weer verder slaapt. Dit kan om de paar minuten of elk uur voorkomen. Merk je dat je hierdoor niet uitgerust wakker wordt, dan is het een probleem. Maak een afspraak met je huisarts en bespreek hoe je slaapapneu het beste kunt behandelen.
4. Vreemde, nachtelijke avonturen
Krijg je weleens van je partner te horen dat je je hebt misdragen ’s nachts terwijl je hier niets meer van afweet? Dat kan duiden op een vorm van parasomnia. Dit moet je zeker serieus nemen, vooral wanneer dit gebeurt wanneer je geen alcohol hebt gedronken. Dit kan namelijk een gevaar zijn voor jezelf, maar ook voor anderen. Zo kan het leiden tot slaapwandelen of zelfs slaaprijden. Licht deze nachtelijke avonturen toe aan je huisarts en ga samen op zoek naar een oplossing.
Bron | Women's Health