null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Deze 3 factoren kunnen overgewicht op latere leeftijd voorspellen

Steeds meer mensen krijgen al op jonge leeftijd last van overgewicht. Maar hoe kun je dit van tevoren al weten? Nieuw onderzoek geeft antwoord. 

Er zijn drie belangrijke factoren ontdekt, die het risico op overgewicht op latere leeftijd kunnen voorspellen. Eén daarvan is best opmerkelijk.

BMI en... opleidingsniveau?

Volgens onderzoekers van het Murdoch Children's Research Institute, is ten eerste de BMI van een kind op zes- en zevenjarige leeftijd een belangrijke voorspeller. Maar ook de BMI van de moeder kan volgens hen al veel zeggen over het risico op het ontwikkelen van obesitas en overgewicht. En zelfs haar opleidingsniveau.

Hoogopgeleid = laag risico op kind met overgewicht

De onderzoekers baseren hun conclusie op de gegevens van 3469 kinderen, die vanaf hun geboorte om de twee jaar werden gemeten en gewogen. Daarnaast werden ook de resultaten van 3276 kinderen uit een eerdere studie geanalyseerd. Moeders met een universitaire opleiding, hebben volgens de onderzoekers een kleinere kans op kinderen met overgewicht. Wanneer het kind tijdens de pubertijd toch overgewicht ontwikkelt, hebben de kinderen van hoogopgeleide moeders bovendien een hogere kans om dit snel op te lossen.

Meer dan 70 procent kans

Daarnaast bleek dat elke punt extra op de BMI-index bij het kind, het risico op overgewicht op latere leeftijd vergrootte met drie procent. Op dezelfde manier verhoogde elke eenheid toename van de BMI van de moeder wanneer het kind zes à zeven jaar oud was, het risico op zwaarlijvigheid op latere leeftijd van het kind met vijf procent. Wanneer zowel moeder als kind een hoge BMI hebben en de moeder laag is opgeleid, is de kans 71 procent dat het kind ook op latere leeftijd last blijft houden van overgewicht.

Vroegtijdig ingrijpen

Deze drie factoren kunnen clinici helpen om te voorspellen welke kinderen overgewicht ontwikkelen, meent onderzoeker Dr. Kate Lycett. Daardoor kan er mogelijk al eerder met een behandelplan worden gestart. “De meeste onderzoeken hebben tot nu toe de belangrijkste vraag over het hoofd gezien. Namelijk waarom kinderen waarschijnlijk te zwaar zijn en zwaarlijvig worden", legt ze uit. "Daardoor is het onmogelijk om interventies te starten bij risicogroepen, zodat het probleem vroegtijdig kan worden opgelost. De gevolgen hiervan zijn verschrikkelijk. Obesitas bij kinderen vergroot het risico op vroegtijdig overlijden en draagt grote gezondheidsrisico’s met zich mee zoals hart- en vaatziekten, diabetes en kanker." Onderzoeksresultaten als deze, zijn daarom meer dan welkom.

Lees ook

Bron | ScienceDaily

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden