Déze 10 voedingsmiddelen dragen bij aan een gezond hart
Een vraag die bij veel mensen speelt is: 'Kan het eten van bepaalde voeding het risico op een hartaanval verminderen?'. Logisch, want hart- en vaatziekten zijn de belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen. Gelukkig is het antwoord ja. Maar welke voedingsmiddelen houden je hart nu gezond?
Van onderstaande producten gaat jouw hart in ieder geval een stuk lekkerder kloppen.
Rijk aan omega 3-vetzuren
Fruit, groenten, vis, volkorenproducten, magere eiwitten en voeding die rijk is aan vezels en omega 3-vetzuren vormen de basis voor het beschermen van je hart. Hier ontdek je waarom en welke voedingsmiddelen je dan precies moet eten om je hart zo gelukkig mogelijk te maken.
1. Appels
Een hoog cholesterol zorgt voor een vergroot risico op hart- en vaataandoeningen. Door elke dag twee appels te eten, kun je door middel van voeding je cholesterolniveau verlagen.
2. Vette vis en avocado
Vis, zoals zalm, tonijn, sardines, ansjovis en makreel zijn rijk aan omega 3-vetzuren. Ze bevatten veel onverzadigde vetten die goed zijn voor je bloedvaten en bovendien je cholesterol verlagen. Ben je veganistisch of vegetarisch? Dan zijn avocado’s een goed alternatief. Deze bevatten bovendien een hoog kaliumgehalte wat bijdraagt aan een gezonde bloeddruk.
3. Blauwe bessen
Deze kleine fruitsoort zit bomvol vitaminen en goede stofjes voor je hart. Zo bevatten ze bijvoorbeeld veel anthocyaan, een stof die de bes zijn blauwe kleur geeft en er tevens voor zorgt dat de vetophoping van bijvoorbeeld cholesterol in de bloedvaten wordt verminderd. Meng bosbessen, aardbeien, veenbessen of frambozen met yoghurt voor een voedzaam ontbijt.
4. Broccoli
Deze groene groente zit boordevol antioxidanten waardoor het een enorme boost geeft aan je immuunsysteem. Daarnaast bevat broccoli veel sulforafaan, een stofje dat een positieve bijdrage levert aan je bloedsomloop.
Lees ook: ‘Vrouwen hebben 2x zo veel kans op sterven na een hartinfarct dan mannen’
5. Havermout
Havermout barst van de voedingsvezels. Deze vezels dragen bij aan een gezonde stoelgang en verlagen ook nog eens je cholesterolgehalte. Daarnaast bevat havermout talrijke belangrijke vitaminen en mineralen zoals calcium, ijzer, magnesium, zink, koper, thiamine en vitamine E. Voeg aan je havermout nog wat bessen en amandelen toe om je dag goed te starten.
6. Knoflook
Knoflook zorgt misschien niet voor een frisse adem, maar wel voor een gezond hart. Deze specerij bevat namelijk veel alicine, een stofje dat volgens onderzoekers een gunstig effect heeft op je bloedsomloop en je bloeddruk kan verlagen.
7. Kaneel
Een andere lekkere smaakmaker die een positieve bijdrage levert aan het hart is kaneel. Uit verschillende internationale onderzoeken blijkt dat deze specerij bepaalde bestanddelen heeft die een rol spelen in het voorkomen van het dichtslibben van je hartvaten.
8. Kurkuma
Deze specerij staat bekend om het ontstekingsremmende effect, wat kan bijdragen aan het voorkomen van hartfalen. Bovendien heeft kurkuma een gunstig effect op het verlagen van je cholesterol.
9. Walnoten
Walnoten zitten boordevol omega-3 vetzuren, vitamine E, vezels en foliumzuur. Ook zijn ze rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetzuren, waardoor ze een gunstig effect hebben op onze bloedvaten. Je kunt walnoten ook eens vervangen door pistachenoten en amandelen.
10. Citrusvruchten
Sinaasappels en grapefruits bevatten een grote hoeveelheid flavonoïden en vitamine C. Deze vitaminen spelen een grote rol bij een gezond hart. Zo zou flavonoïden het risico op beroertes verlagen en vitamine C het risico op hart- en vaatziekten.
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.
Bron | Gezondheidsnet, Goedgevoel.be
Beeld | iStock