Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Opvallend: het deuntje van je wekker is allesbepalend voor hoe je opstaat

opvallend-het-deuntje-van-je-wekker-is-allesbepalend-voor-hoe-je-opstaat.jpg

Heb jij ook elke ochtend weer grote moeite om uit je bed te komen? Het zou zomaar aan het deuntje van je wekker kunnen liggen. Onderzoek van de Australische RMIT University wijst namelijk uit dat bepaalde melodieën ervoor kunnen zorgen dat je beter (of juist slechter) uit bed stapt.

Er is dus nog hoop als je regelmatig met het verkeerde been uit bed stapt.

Vragenlijst voor proefpersonen

Voor de studie legden onderzoekers aan 50 proefpersonen een online enquête voor. Elke deelnemer moest invullen welk type geluid hij of zij als wekker gebruikte en ook hoe hij of zij zich voelde als de wekker ging. Stonden ze bijvoorbeeld altijd fris en fruitig op, of hadden ze juist de grootste moeite om uit bed te komen?

Lees ook: waarom je in de winter beter eerder kunt slapen

Minder sacherijnig opstaan

En wat bleek? Mensen die ’s ochtends met een harde alarmtoon opstonden (dus geluiden als ‘tuut tuut’ of ‘biep biep’) voelden zich meer slaapdronken dan mensen die met een melodisch muziekje à la The Beach Boys ontwaakten. “Je zou denken dat een harde alarmtoon je alertheid ’s morgens verbetert, maar verrassend genoeg zijn het de melodietjes die ervoor zorgen dat je minder sacherijnig opstaat”, aldus hoofdauteur Stuart McFarlane.

Belangrijk voor eerstehulpverleners

De resultaten kunnen belangrijk zijn voor mensen die kort na het ontwaken al moeten presteren, zoals bijvoorbeeld eerstehulpverleners. “Slecht wakker worden kan je werkprestaties verslechteren tot vier uur na het ontwaken. Dat is vooral belangrijk voor mensen die kort, nadat hun wekker afloopt, in gevaarlijke situaties moeten werken zoals brandweerlieden, ambulanciers en piloten. De kans dat er zware ongevallen gebeuren, is immers een stuk groter als je slaapdronken wakker wordt”, aldus McFarlane.

Welke melodie of ritme het best werkt, konden de onderzoekers helaas nog niet achterhalen. Daar is nog meer onderzoek voor nodig.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | HLN
Beeld | iStock

Ook interessant