Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Detoxen: wat is wel en niet gezond?

spotlight-detoxen.png

Steeds meer mensen gaan detoxen. Het is een manier om je lichaam te reinigen door louter gezond te eten en te drinken. De juiste voedingsproducten helpen daarbij een handje. Maar welke zijn dat?

Waarom detoxen?

Wanneer je ongezonde dingen eet en drinkt, komen er gifstoffen in je lichaam die  bijvoorbeeld tot overgewicht kunnen leiden. Tot de lijst met schadelijke stoffen behoren onder andere transvetten, fructose, bloem, alcohol, aspartaam, fluoride, aceton, aluminium en andere zware metalen. Ook kunnen ze leiden tot het slechter functioneren van het ademhalingsstelsel en organen, zoals je nieren en darmen.

Tijdens het detoxen nuttig je alleen voedingsmiddelen die een zeer gezonde voedingswaarde bevatten die je helpen je lichaam te reinigen: de zogeheten ‘ superfoods’. De meeste detoxers drinken alleen sap. Als dat te moeilijk vol te houden is, kun je ervoor kiezen om naast de sappen ook vast voedsel te eten.

Ontgiftende superfoods

Avocado: deze groene vrucht verlaagt het cholesterol, verwijdt de bloedvaten en reinigt de lever.

Biet: deze krachtpatser vecht tegen infecties, zuivert het bloed, reinigt de lever en boost de zuurstofopname in de lichaamscellen.

Bosbessen: zijn als een natuurlijke aspirine en verlichten pijn. Ook verlagen ze de schadelijke effecten voor weefsels door chronische ontsteking.

Kool: bevat antioxidanten die de lever helpen met het afbreken van ‘boventallige’ hormonen. Het reinigt het spijsverteringskanaal en verzacht de maag.

Cranberry/veenbes: de rode bes bevat krachtige antibacteriële eigenschappen die zorgen dat schadelijke bacteriën en virussen via de urinewegen uit je lichaam verdwijnen .

Vlaszaad en -olie: bevat essentiële vetzuren, waaronder omega-3. Die dragen bij aan een vitaal immuunsysteem en gezonde hersenen.

Lees welke superfoods nog meer een krachtige werking hebben.

Ook interessant