Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Detox, wat is het?

wat-is-detox.png

Niet alleen je huis, maar ook je lichaam (en geest) heeft af en toe een grote schoonmaakbeurt nodig. Zo’n lichamelijke schoonmaaksessie heeft verschillende namen, waaronder vasten en reinigen. Tegenwoordig staat het vooral bekend als ‘detox’. Margriet legt uit wat het is.

Detox, wat is het?

Je hebt er vast weleens van gehoord; het woord detox bestaat al duizenden jaren en betekent letterlijk het reinigen van je lichaam. Je kunt dit reinigen op verschillende manieren doen. Bij de ene detoxkuur mag je alleen maar vloeistoffen tot je nemen, terwijl je bij andere vormen nog wel mag eten, maar bepaalde voedingsproducten moet vermijden.

Helemaal nieuw is detox niet. Vanuit verschillende levensovertuigingen wordt het lichaam al langer gereinigd. Denk aan de christelijke traditie van het vasten veertig dagen voor Pasen door het eet- en leefpatroon te versimpelen. Of de ramadan, waarin van zonsopgang tot zonsondergang niets mag worden gegeten of gedronken.

Waarom detox?

Een detoxkuur is de perfecte manier om stress kwijt te raken. Stress vertaalt zich namelijk in het lichaam als afvalstoffen die worden vastgezet in de spieren, gewrichten en het bindweefsel. Ook ongezonde voeding en een slechte spijsvertering hebben dat effect. Een goede spijsvertering zorgt er namelijk voor dat je vitaminen en mineralen uit het voedsel kunt opnemen, zonder dat daarbij afvalstoffen vrijkomen. Mocht alles niet goed worden verteerd, omdat de voedingsstoffen niet voedend genoeg blijken, dan kan dit verschillende klachten opleveren. Denk aan vermoeidheid, overgewicht, hoofdpijn, migraine, nierstenen, winderigheid en hartkloppingen. Maar ook burn-out, slapeloosheid en depressie komen vaak voor.

Wat houdt een detoxkuur in?

Als je gaat detoxen, reinig je het lichaam met behulp van gezonde voeding of veel vocht. Dit is afhankelijk van welke kuur je volgt. Daarnaast is het verstandig om gebruik te maken van voedingssupplementen. Die versterken het reinigende effect en vullen het tekort aan ijzer en eiwitten aan. Put jezelf niet helemaal uit, maar kijk wat je lichaam aankan. Na de kuur kun je langzaamaan weer je oude voedingspatroon oppakken.

Wil je zelf detoxen?

daytoxWil je meer weten over detoxen? Dan biedt Daytox van natuurgeneeskundig therapeut en yogadocent Kyra de Vreeze goede informatie. Dit boek is te koop via Bol.com voor € 18,95.
Er staan bovendien handige schema’s in om zelf thuis een keer een detoxbehandeling te proberen.

 

 

 

 

Is detoxen iets voor jou? 

Ook interessant