Desinfecterende handgels voldoen te vaak niet aan de verplichte norm
De afgelopen tijd vlogen de desinfecterende handgels de schappen uit. En ook bij binnenkomst van bijvoorbeeld restaurants, winkels en supermarkten staan vaak de sprays en gels al voor je klaar. Toch blijk uit een onderzoek dat deze desinfecterende handgels nog te vaak niet voldoen aan de eisen.
Hierdoor zorgen de desinfecterende handgels juist voor een soort schijnveiligheid.
Desinfecterende handgels
Experts van het RIVM hebben opgesteld dat desinfecterende handgels 70 tot 85 procent alcohol moeten bevatten, wil je het coronavirus hiermee aanpakken. Maar uit een steekproef van het AD met 21 desinfecterende handgels blijkt dat een kwart niet voldoet aan deze norm. Zo bestond een van de geteste sprays bij een tuincentrum alleen uit water en een andere handreiniger bij een kinderopvang maar uit 2,9 procent alcohol. Daardoor denk je dat je je handen goed ontsmet, terwijl dit dus niks uithaalt.
Meer soorten handgels verkocht
Er zijn sinds de komst van het coronavirus een hoop neppe, slechte of zelfs illegale desinfecterende handgels op de markt. Dat komt omdat de vraag zo hoog is dat bedrijven hier graag op inspelen. Normaal gesproken moeten desinfecterende handgels eerst door de ballotage van het College voor Gewasbescherming en Biociden om een stempel te krijgen dat ze aan de juiste norm voldoen. Dat traject kan tot wel een jaar duren en kost minimaal een halve ton. Maar door de grote vraag en de kans op schaarste besloot de overheid dit voorjaar tijdelijk een uitzondering te maken. Hierdoor zijn er een stuk meer desinfecterende handgels op de markt gekomen die eigenlijk niet veilig zijn of te weinig alcohol bevatten.
Zo herken je een goede desinfecterende handgel
Bij openbare ruimtes staan vaak pompjes of sprays waar geen etiket op zit, hierdoor is het lastig te controleren of deze desinfecterende handgels wel aan de norm voldoen. Daarom is het aan te raden om altijd zelf een flesje bij de hand te hebben. Zo hoef je ook niet het pompje in de supermarkt aan te raken waar iedereen al met zijn handen aan heeft gezeten. Wil je een goede desinfecterende handgel kopen? Dan moet je volgens het RIVM opletten dat hier minimaal 70 procent alcohol in zit en dat er op de verpakking een vijfcijferige code staat die eindigt op een N. Deze zijn getest op hun veiligheid.
Lees ook: Zó maak je zelf desinfecterende handgel (met maar drie ingrediënten)
Handgel gebruiken
Daarnaast is het belangrijk dat je de desinfecterende handgel minimaal dertig seconden inwrijft op je handen, wil het effect hebben tegen het virus. Vergeet ook je vingertoppen niet en maak je handen na het smeren niet droog. Hierdoor wrijf je de alcohol juist weer weg. Ga dus door met je handen over elkaar wrijven tot je handen weer helemaal droog zijn en het product helemaal is ingetrokken.
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.
Bron | AD
Beeld | iStock
Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.