Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Desinfecterende gel: alle feiten en fabels op een rijtje

desinfecterende-gel.jpg

Of je nou standaard een flesje in je handtas hebt zitten of alle pompjes in winkels en supermarkten gebruikt: desinfecterende gel is sinds de coronacrisis niet meer uit ons straatbeeld weg te denken. Maar hoe goed werkt dit eigenlijk in vergelijking met je handen wassen? Hoe hoog moet het alcoholpercentage minimaal zijn? En kan het kwaad? Dit zijn de meest voorkomende feiten en fabels over desinfectie gel op een rijtje. 

Desinfecterende gel doodt bacteriën en virussen

Dit is een feit: de alcohol doodt bacteriën en virussen, waardoor je ziektes kunt voorkomen, zo legt Dermatoloog Thomas Rustemeyer uit aan NU.nl. Maar dat betekent niet dat desinfectie gel beter werkt dan het wassen van je handen met water en zeep. Desinfecterende gel blijft een bacterieremmend en -dodend middel, waardoor voor het voorkomen van een virusbesmetting de voorkeur toch ligt bij het handen wassen met water en zeep.

Niet elke handgel werkt even goed

Het is een feit dat niet elke desinfecterende gel even goed werkt. Daarom zijn er vanuit de World Health Organization (WHO) bepaalde richtlijnen. Desinfecterende gel moet uit minimaal zeventig procent alcohol bestaan. Dat wordt ook wel ethanol of glycerine genoemd. De meeste gels hebben volgens Martin van den Berg, Emeritus Professor in Toxicologie, daarmee dezelfde basis. Dat legt hij uit aan NU.nl. Dat de ene gel sterk naar alcohol ruikt en de ander naar roosjes doet niet per se af aan de mate van ontsmetting. Makers mogen dus allerlei stoffen toevoegen voor een lekkerder geurtje, als de basis maar hetzelfde blijft. Daarnaast legt Van den Berg uit dat gels beter werken dan sprays. Dat komt omdat de alcohol in gels minder snel verdampt.

Maar er zijn ook desinfecterende gels op de markt die niet aan de WHO-richtlijnen voldoen en toch worden verkocht. Daarnaast zijn er handgels waar niet expliciet ‘desinfecterend’ opstaat. Volgens het RIVM zijn dit handgels waarvan niet voldoende is bewezen dat het tegen ziekteverwekkers werkt. Daarom is het advies om bij aanschaf van een flesje altijd even te controleren of er minimaal zeventig procent alcohol in de desinfecterende handgel zit én dat er op de verpakking een vijfcijferige code staat die eindigt op een N. Deze zijn getest op hun veiligheidsmaatregelen. 

Lees ook:
Gebruik jij desinfecterende handgel op de goede manier? 3 veelgemaakte fouten

Ziekteverwekkers kunnen resistent worden 

Dit is een feit. Het RIVM raadt aan om desinfecterende gel alleen te gebruiken als dit echt nodig is. Wanneer je dit namelijk te vaak gebruikt, kunnen ziekteverwekkers ongevoelig worden voor de alcohol. Hierdoor worden niet alle ziekteverwekkers meer gedood. 

Desinfecterende gel is schadelijk

Misschien heb je de verhalen wel voorbij horen komen over brandwondgevaren en pijnlijke ogen door desinfecterende gel. Aangezien het om alcohol gaat, is het belangrijk om voorzichtig met de gel om te gaan. Pas dus op met in of rond je ogen wrijven als je net handgel op hebt, zorg dat je het niet in je mond krijgt en pas op met vuur als je net je handen hebt ontsmet. Daarnaast kun je bij overmatig gebruik last krijgen van huidirritatie. Maar dat het echt schadelijke gevolgen heeft of een negatief langetermijngevolg voor je lichaam, is volgens Van den Berg een fabel. Door de snelle verdamping van de gel neemt je huid namelijk maar weinig alcohol in je lichaam op.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.     

Bron | NU.nl, BNNVARA, RIVM
Beeld | Getty Images

M49 COVER

Margriet 49 ligt nu in de winkel! Met deze week: nieuw geluk bij je jeugdliefde, een exclusief interview met Sophia Loren, positief blijven en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant