Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Déze drie dingen moet je altijd laten controleren door een dermatoloog

deze-drie-dingen-moet-je-altijd-laten-controleren-door-een-dermatoloog.jpg

Natuurlijk hoef je niet elke dag je hele lichaam na te lopen op bijzondere plekjes en bij ieder vlekje een afspraak te maken bij de dermatoloog. Toch raden dermatologen aan om je huid ieder kwartaal te controleren om verdachte plekken tijdig te signaleren. Op deze manier kun je veranderingen herkennen.

Maar als je één van onderstaande drie dingen opmerkt, kun je beter gelijk een afspraak maken bij de dermatoloog.

1. Een plekje dat groter is geworden

Als je merkt dat er een bepaald plekje op je lichaam groter is geworden, laat het dan zeker controleren door een dermatoloog. Een afwijkend plekje op de huid kan wijzen op huidkanker of een voorstadium daarvan. Check eventuele plekjes bijvoorbeeld als je uit de douche komt en laat iemand een foto van je rug maken, een plek die je zelf niet goed ziet. Hierdoor leer je je huid als het ware ‘kennen’ en herken je veranderingen sneller.

Lees ook
Wees alert op huidkanker nu de zon weer lekker schijnt

2. Verschillende soorten moedervlekken

Bepaalde soorten moedervlekken kunnen wijzen op de ontwikkeling van een melanoom. Om erachter te komen of een moedervlek of ander plekje op je huid een melanoom is, kun je de ABCDE-test doen. De A staat voor asymmetry: als de moedervlek niet symmetrisch is en dus geen mooie cirkel of ovaal vormt, B voor border: als de rand grillig of onregelmatig is, C voor color: als de kleur van de moedervlek veranderd, D voor diameter: als de moedervlek een grotere doorsnede heeft dan zes millimeter, E voor elevation: als er een verandering optreedt.

Je kunt deze snelle test zelf uitvoeren en als je een afwijking vindt, raadpleeg dan altijd een dermatoloog.

3. Vreemde bobbels of korstjes

We hebben allemaal wel eens een plekje op onze huid waarvan we ons niet meer kunnen herinneren hoe het er gekomen is. Meestal is dat geen reden tot paniek en verdwijnt het ook weer vanzelf. In zeldzame gevallen kan er meer aan de hand zijn. Denk aan plekjes die binnen korte tijd ontstaan, bloeden, jeuken of een korstje hebben. Laat het plekje controleren als het na zes tot acht weken nog niet weg is.

Ga bij twijfel altijd langs de huisarts. Sommige kwaadaardige plekjes kunnen uitzaaien, terwijl huidkanker in een vroeg stadium vaak goed te behandelen is. De huisarts maakt een risico-inschatting om te zien of onderzoek en/of behandeling nodig is.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Goedgevoel.be
Beeld | iStock

Ook interessant