Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Zo lang zou je volgens dermatologen moeten douchen

us5rk9s6nbcl_selected_wide_1200.jpg

Douchen doen we allemaal, ’s ochtends dan wel ’s avonds. Maar volgens dermatologen doet het gros van de mensen het hartstikke verkeerd. 

Van hoe lang en hoe vaak we onder de douche staan tot en met de zeep die we gebruiken: zó zouden we het eigenlijk moeten doen.

Water maakt droog

Heb je last van een droge huid? Neem je douchesessies dan eens kritisch onder de loep. Uit onderzoek blijkt namelijk dat heet water vocht aan je huid kan onttrekken, waardoor die geïrriteerd raakt. Een schrale neus, droge voeten, puistjes: als je huid te weinig vocht heeft, ga je dat zien ook.

Vijftien minuten

Maar ja, je zult toch moeten douchen – en van een koude douche wordt niemand blij. Volgens dermatologen is de gouden regel echter: houd je douchebeurt zo kort mogelijk. “Maximaal 15 minuten,” raadt dermatoloog Mona Gohara op lifestylewebsite Well+Good aan. “Als je vingers en tenen gerimpeld zijn, is dat een teken dat je er te lang onder hebt gestaan.”

Temperatuur

Naast de lengte van je douchebeurt is de temperatuur van het water belangrijk. “Die zou zo warm moeten aanvoelen als een verwarmd zwembad in de zomer,” omschrijft dermatoloog Joshua Zeichner. “Dat is zo’n dertig graden Celsius.”

Zeeploos

Ook raden de dermatologen aan om een zo mild mogelijke zeep onder de douche te gebruiken. Liever geen douchegel met parfum, ook. Beter zijn nog de wasemulsies waar helemaal geen zeep in zit. “Het is een mythe dat je iedere dag je lichaam helemaal in moet zepen,” leggen de dermatologen daarover uit. Natuurlijk, je vindt het misschien wel zo fris om even je oksels en voeten schoon te soppen, maar: “Voor sommige mensen is afspoelen met water genoeg. De enige uitzondering is: nadat je flink gezweet hebt, bijvoorbeeld na het sporten.”

Zet dus een wekker, douche niet warmer dan dertig graden en sla zelfs eens een dagje douchen over. Wie weet hoe stralend jouw huid er dan binnen een week weer uitziet.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Well+Good
Beeld | iStock

Ook interessant