Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Gezondheid

Komt er een derde prik aan? ‘Aantal extra antistoffen indrukwekkend, zeker bij ouderen’

derde-prik-coronavaccin-pfizer.jpg

Na twee prikken van het coronavaccin zou je volledig gevaccineerd zijn, maar er zijn serieuze plannen voor een derde prik. En die zou binnenkort al gegeven (moeten) worden aan ouderen en kwetsbaren.

In Israël, dat wereldwijd voorloopt met vaccineren, beginnen ze komend weekend al met die derde prikronde. Komt er in Nederland binnenkort ook een zogenoemd booster shot beschikbaar?

Verminderde werkzaamheid Pfizer-vaccin na half jaar

Deze week werd bekend dat de effectiviteit van het Pfizer/BioNTech-coronavaccin na zes maanden daalt naar 84 procent. Een daling van 12 procent ten opzichte van wanneer het Pfizer-vaccin op z’n hoogtepunt is qua werkzaamheid in de eerste twee maanden. Nog steeds ben je dus grotendeels beschermd, maar een derde prik zou je immuunsysteem mogelijk een nodige boost geven. Zeker bij mensen boven de zestig en met een zwakke gezondheid. De eerste ouderen in Nederland werden een half jaar geleden gevaccineerd tegen corona. Dit betekent dus dat de werkzaamheid bij hen inmiddels al daalt. En dat terwijl de besmettelijkere deltavariant om zich heen grijpt. Is er nu dan een derde prik nodig, om een overstroming aan coronapatiënten in ziekenhuizen en sterftepiek te voorkomen?

Lees ook:
Waarom het belangrijk blijft om je te laten vaccineren, ook tegen de deltavariant

Derde prik kan voor tien keer zoveel antistoffen zorgen

Uit onderzoek van Pfizer, waar 32 onderzoekers van verschillende instanties zoals universiteiten en ziekenhuizen bij betrokken waren, blijkt dat volwassenen na een derde prik vijf keer zoveel antistoffen aanmaakten. Dit was voor 55-plussers zelfs tien keer zoveel. “De hoeveelheid extra antistoffen die daarmee wordt opgewekt, is indrukwekkend. Zeker bij ouderen”, zegt immunoloog Ger Rijkers hierover tegen het AD. “Dat is heel bemoedigend, omdat bekend is dat het immuunsysteem van ouderen minder goed werkt.”

Immuunsysteem omvat méér dan antistoffen

Maar critici vragen zich af of de derde prik niet vooral goed is voor de portemonnee van Pfizer. Bovendien moet je je niet blindstaren op antistoffen, legt moleculair viroloog Marjolein Kikker uit. “Onderzoekers zijn erg gericht op antistoffen, omdat je die kunt meten. Maar het immuunsysteem omvat meer. Het heeft ook een geheugen. Dat zorgt ervoor dat je lichaam nieuwe antistoffen gaat aanmaken zodra het met het virus in aanraking komt.” Zij benadrukt ook dat het belangrijk is om wereldwijd eerst te kijken naar waar de vaccins nu het hardst nodig zijn.

Lees ook:
Maakt je lichaam (ondanks vaccinatie) geen antistoffen aan? Nieuw middel tegen coronavirus helpt

In combinatie met de griepprik

Minister Hugo de Jonge bekijkt nu of zo’n derde prikronde binnenkort nodig is. Daarover geven de Gezondheidsraad en het Outbreak Management Team (OMT) naar verwachting in augustus of september advies. Als de derde prik binnenkort mogelijk is in Nederland, dan wordt dit misschien tegelijk met de griepprik bij de huisarts gegeven. Ook wordt bekeken of een tweede prik van het Janssen-vaccin zinvol is.

Bron | AD
Beeld | Getty

Margriet 34 ligt nu in de winkel! Met in dit nummer: 65 gratis uitjes door heel Nederland, déze vrouwen hebben een geheim voor hun partner, een interview Natacha Harlequin, overlast van de buren en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant