null Beeld

Dementie in coronatijd: zo ga je daar volgens specialisten het beste mee om

De uitbraak van het coronavirus heeft voor ons allemaal veel gevolgen. Voor mensen met dementie, en voor hun naasten, kan deze periode extra moeilijk zijn. Hoe kun je het beste omgaan met iemand met dementie in deze coronatijd?

Veel mensen met dementie begrijpen niet waarom bezoek niet meer komt of waarom er afstand gehouden moet worden. Het is lastig om deze kwetsbare groep te helpen, als je er niet fysiek voor ze kan zijn.

Verschillende situaties

Demente is complex en vraagt vaak om maatwerk, coronatijd of niet. De ziekte heeft veel fases en vormen, en heeft voor iedereen andere gevolgen. Contact met familieleden is volgens Alzheimer Nederland éxtra belangrijk. Dit biedt namelijk houvast, structuur en een gevoel van veiligheid aan de patiënt. Voor bijna alle mensen met dementie is veel daarvan tijdens deze pandemie weggevallen, wat voor een extra lastige situatie zorgt.

Nieuws over het coronavirus

Afhankelijk van de fase van dementie, zullen sommigen net als iedereen het nieuws nog altijd volgen. Omdat dementerenden vaak niet meer het cognitieve vermogen hebben om dit nieuws te verwerken, kan dit zorgen voor extra angst en onrust. Volgens Alzheimer Nederland is er nog een extra risico, en dat is dat het gevoel van onrust blijft hangen, maar de persoon met dementie niet meer weer waarom hij of zij zich zo voelt. Volgens Gezondheidszorgpsycholoog en ouderendeskundige Maritza Allewijn kunnen ze daardoor bijvoorbeeld ook niet goed begrijpen waarom de overheid de huidige maatregelen treft. Ook ze in acht nemen, en dus voldoende afstand houden of regelmatig handen wassen, kan lastig zijn. Tegen het AD zegt Allewijn dan ook dat het verstandig is om iemand met dementie niet constant coronanieuws te laten zien of horen: “Het verwarrende voor iemand met dementie is dat het onderbuikgevoel wél overkomt, maar de daadwerkelijke inhoud niet.

Lees ook: 7 tips van experts over het omgaan met mensen met dementie

Contact houden

Op bezoek gaan wordt afgeraden of zelfs niet toegestaan, zowel thuis als bij mensen die in een verzorgingstehuis wonen. En dat terwijl mensen met dementie júist zo afhankelijk zijn van contact met anderen. Wat kun je het beste doen in deze situatie? Volgens Allewijn kun je bijvoorbeeld wel op raamvisite gaan. Daarbij kom je niet lichamelijk in contact met iemand met dementie, maar kunnen jullie elkaar wel even zien. Ook videobellen kan een goede vorm van contact zijn, het liefst op een vast tijdstip. Zo bouw je toch een routine op, alleen op een andere manier dan voor de coronatijd. Ook post is altijd heel leuk: een kaartje, tekening of foto kunnen zijn of haar dag een stuk opvrolijken. Alzheimer Nederland raadt aan vooral creatief te zijn, en te kijken naar wat je naaste met dementie nog wél kan begrijpen of doen.

Mantelzorgers

Zo’n zeventig procent van de mensen met dementie woont nog thuis, vaak samen met een partner die ook mantelzorger is. Volgens Allewijn is hun taak nu éxtra zwaar geworden: “waar voorheen de dagbesteding, het familiebezoek en activiteiten buitenshuis voor afwisseling zorgden, zitten ze nu continu op elkaars lip.” Denk in deze coronatijd dus niet alleen aan de persoon met dementie, maar ook aan zijn of haar verzorgende. Blijf dus ook vooral in contact met een partner, en bied je hulp aan. Hoewel je beter niet op bezoek kunt gaan, kun je bijvoorbeeld wel boodschappen doen of koken en dit bij de voordeur achterlaten.

Artikelen van margriet.nl gratis in je mailbox ontvangen?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Alzheimer Nederland, AD

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden