null Beeld

Deelnemen aan landelijk afslankprogramma? Vergeet het voorlopig maar

Heb je veel overgewicht? Dan is de kans groot dat je kunt deelnemen aan een nieuw, tweejarig afslankprogramma dat volledig wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Maar wannéér je ermee kunt beginnen, is maar de vraag.

Uit onderzoek van televisieprogramma De monitor van KRO-NCRV blijkt dat veel zorggroepen het leefstijlprogramma voorlopig niet gaan aanbieden. Volgens de zorggroepen is er te weinig geld om het goed te organiseren voor de 3,5 miljoen Nederlanders die ervoor in aanmerking komen.

Leefstijlcoaches

Het gaat om de zogeheten Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI). Mensen die hiervoor in aanmerking komen, worden twee jaar lang door leefstijlcoaches begeleid om gezonder te leren eten, meer te gaan bewegen en ook psychisch beter in hun vel te zitten. Gratis en voor niks, want sinds 1 januari 2019 zit het programma in de basisverzekering. Deelname gaat niet van het eigen risico af.

Helft zorggroepen biedt afslankprogramma niet aan

Zo'n 3,5 miljoen Nederlanders komen in aanmerking voor deelname aan het afslankprogramma. De ruim honderd regionale zorggroepen zouden een contract moeten afsluiten met de zorgverzekeraar en zorgen dat er genoeg leefstijlcoaches zijn. Er is alleen één probleem, ontdekte De monitor: in een telefonische rondgang langs tachtig zorggroepen gaf zeker de helft aan de GLI niet aan te bieden in januari. Het gaat om zorggroepen in alle delen van het land.

‘Budget is druppel op de gloeiende plaat’

"We onderschrijven de insteek van het programma," legt Wietze Eizenga, voorzitter van een zorggroep van 240.000 patiënten in Utrecht, uit. "Maar het is niet goed geregeld. Het landelijke budget is met 6,5 miljoen voor 2019 veel te beperkt, onduidelijk is wat er gebeurt als het budget overschreden wordt." Ook Zorggroep Katwijk (62.000 patiënten) gaat het programma niet aanbieden. Voorzitter Huug van Duijn: "Er komen heel veel mensen voor in aanmerking, maar we kunnen er maar een paar per praktijk doorsturen. Bovendien hebben we nog helemaal geen leefstijlcoaches hier in Katwijk." In Drenthe, een van de regio’s waar het percentage mensen met overgewicht het hoogst is, gaat zorggroep HZD (483.000 patiënten) voorlopig geen contract afsluiten. Manager Siska van der Vlugt: "Het idee achter het leefstijlprogramma is goed, maar met dit budget is het een druppel op de gloeiende plaat. We kunnen er te weinig mensen mee helpen."

Staatssecretaris: ‘In sommige regio's zal het later starten’

Om toch aan hun zorgplicht te kunnen voldoen, moeten de zorgverzekeraars de leefstijlcoaches die er zijn, zelf contracteren of hun klanten de rekening achteraf laten indienen. Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport erkent de slechte start van het programma en kan niet garanderen dat iedereen deze maand overal van start kan met een leefstijlcoach: "We zien dat het op 1 januari 2019 in elk geval niet de vliegende start heeft die we hadden gehoopt. Maar ik span mij er wel voor in om het in 2019 […] tot een succes te maken. Dat zal in sommige regio’s later zijn dan gepland." Het budgetplafond mag volgens Blokhuis geen struikelblok zijn: "Het is geen keihard plafond. Als blijkt dat dit een succes wordt en we daar meer geld voor moeten reserveren, dan gaan we dat gesprek aan."

Bron | KRO-NCRV

Foto | iStock

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden