null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

De Zuid-Afrikaanse mutatie van het coronavirus is in Nederland vastgesteld: dit weten we erover

Het RIVM maakte gister bekend dat naast de Britse variant in Nederland ook de Zuid-Afrikaanse mutatie van het coronavirus is opgedoken. Het gaat om één persoon uit de regio Midden- en West-Brabant, die al op 22 december positief getest werd. Of de Brabander onlangs naar Zuid-Afrika is geweest is nog niet bekend. Dit is wat we tot nu toe weten over deze Zuid-Afrikaanse coronavariant.

Werkt een coronavaccin bijvoorbeeld ook tegen deze mutatie?

Zuid-Afrikaanse mutatie van het coronavirus

Vorige maand suggereerde Britse minister Matt Hancock nog dat de Zuid-Afrikaanse mutatie van het coronavirus zeer zorgwekkend was, omdat deze besmettelijker en meer gemuteerd lijkt dan de Britse variant. Volgens de Zuid-Afrikaanse minister van Volksgezondheid Zwelini Mkhize is daar op dit moment nog geen bewijs voor. Ook volgens viroloog Ab Osterhaus is er nog weinig duidelijk, maar lijkt het virus zich net als de Britse variant sneller te verspreiden. Ook is het volgens hem nog niet duidelijk of je van de Zuid-Afrikaanse mutatie van het coronavirus bijvoorbeeld zieker wordt. Volgens het RIVM is er op dit moment ook nog geen reden om aan te nemen dat het ziektebeeld anders verloopt dan bij het normale coronavirus.

Mutaties

Virussen muteren heel vaak, dus dat er ook van het coronavirus verschillende varianten ontstaan is volgens Osterhaus niet erg. Volgens de viroloog is het wel noodzakelijk dat iedereen zich daarom aan de coronaregels blijft houden, zeker omdat de mutaties zich sneller lijken te verspreiden. Hierdoor is de kans groot dat het aantal positieve testen en ziekenhuisopnames de komende tijd blijft toenemen.

Lees ook: Heb jij nog twijfels? Diederik Gommers legt uit wat het coronavaccin precies doet

Een werkend vaccin

Als laatste rijst natuurlijk de vraag of de vaccinaties ook voor de verschillende mutaties van het coronavirus werken. Omdat het bij mutaties vaak om kleine veranderingen gaat, blijft het vaccin voor het normale coronavirus hoogstwaarschijnlijk ook bij mutaties werkzaam. Daarnaast wordt er volgens het RIVM wereldwijd in de gaten gehouden of een vaccinatie tegen nieuwe virusmutaties blijft beschermen. Ook blijkt uit een eerste studie van farmaceut Pfizer dat hun vaccin tegen zowel de Britse als Zuid-Afrikaanse mutatie van het coronavirus werkt. Deze studie moet nog wel door onafhankelijke deskundigen worden beoordeeld.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD, Hart van Nederland, RIVM, NOS

Beeld | Getty Images

Maryse de BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden