null Beeld

De zon in! Een chemisch of een fysisch filter?

De zon schijnt weer volop. Goed smeren met zonnebrandcrème is dan natuurlijk noodzakelijk. De schappen staan vol fijne smeersels met een zonnefactor, die verzorgen en beschermen. Je kunt kiezen voor verschillende soorten filters. Maar wat is wat?

Chemisch of fysisch?

Volgens de Europese richtlijnen moeten de filters van nu ‘breedbandfilters’ zijn, die zowel uv-A als uv-B-straling weren. Chemische filters absorberen uv-stralen en breken langzaam af in de zon (vandaar dat je om de twee uur opnieuw moet smeren). Fysische of minerale filters weerkaatsen uv-licht en werken langer. Ze liggen als een laagje poeder op je gezicht. Fysische filters bestaan uit titaniumdioxide en/of zink. Ze hebben als nadeel dat ze een wit waasje op je huid leggen. Tenzij er nanotechnologie gebruikt is, waarbij de gebruikte deeltjes zo klein worden dat ze ín de huid dringen in plaats van erop te blijven liggen. Chemische filters hebben weer als nadeel dat je huid er geïrriteerd door kan raken. Bovendien zouden ze, als mensen ze in de zomer massaal gebruiken, problemen kunnen opleveren voor het leven in zee, zoals koraal, planten en vissen.

Ontwikkeling

Een echt alternatief voor de bestaande breedbandfilters of filtercombinaties is er nog niet, al is er een Australisch merk dat zegt een betrouwbare filter te hebben van zinkoxide, dat met behulp van vitamine E een spf (zonbeschermingsfactor) van 15 haalt. Ook zijn er merken die claimen te beschermen met antioxidanten. Maar of dat echt werkt, moet nog worden bewezen. De cosmetica- industrie is, ook op dit gebied, volop in beweging.

Wil je weten of jouw favoriete zonnebrand chemisch of fysisch is? Laat je informeren bij de apotheek of drogist.

Meer weten?

Dit en meer lees je in het boek SKIN. Een fijn naslagwerk vol weetjes en tips over je huid, geschreven door beauty-director Karen van Ede.

€ 16,99 Kosmos Uitgevers, o.a. verkrijgbaar bij Bol.com

Bescherm jij jezelf goed in de zon?

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden