null Beeld

De ziekte van Pfeiffer: de 6 meest gestelde vragen

null Beeld

Wat is de oorzaak van de ziekte van Pfeiffer en wat zijn de symptomen? En kun je het vaker dan 1 keer krijgen?

null Beeld

De ziekte van Pfeiffer is een virusziekte die vooral jongeren treft. Maar voor veel mensen is er veel onduidelijkheid over deze ziekte. De antwoorden op de 6 meest gestelde vragen:

1 Hoe ontstaat de ziekte?

De ziekte van Pfeiffer is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door een virus. Het betreft het zogeheten Epstein-Barr virus, dat in je speeksel huist en dat familie is van de herpesvirussen. Tot deze stam behoren ook de virussen die een koortslip veroorzaken, en verantwoordelijk zijn voor waterpokken en gordelroos. De ziekte komt vooral voor bij jong volwassenen en kinderen.

2 Hoe herken je het?

Pfeiffer begint met keelpijn en opgezette klieren: in je hals, maar mogelijk ook op andere plekken. De keelpijn houdt langer dan een week aan, terwijl deze bij een keelontsteking korter duurt. Het meest opvallend is verder dat je heel erg moe bent. Maar hoe moe je je voelt, dat is voor iedereen verschillend. Sommige mensen hebben last van koorts en hoesten, of hebben weinig zin in eten. Omdat het virus ook je lever aantast, kan het zijn dat je een beetje geel ziet, omdat je lever iets is vergroot. Alleen door middel van bloedonderzoek kan de diagnose met zekerheid gesteld worden.

3 Is het besmettelijk?

Omdat het virus in je speeksel huist en soms door zoenen wordt overgebracht, wordt de ziekte van Pfeiffer ook wel “kissing disease” genoemd. De kans op besmetting is trouwens klein, je draagt het niet gemakkelijk over op je huisgenoten. En omdat het soms na besmetting wel een paar maanden duurt voordat je ziek wordt, is het moeilijk te achterhalen wie de besmettingsbron is geweest.

4 Wat moet je doen als je ziek bent?

Als je koorts hebt, last hebt van pijn in je keel en erg moe bent, kun je het beste zo veel mogelijk rusten. Maar als het kan, mag je gewoon naar school of naar je werk. Trap op de rem als het niet meer gaat en houd dan rust. De ziekte gaat vanzelf over. Wanneer dat is, verschilt van persoon tot persoon. Soms kun je maandenlang last houden van vermoeidheid, maar de meeste mensen zijn na 2 tot 3 weken wel weer hersteld. Tot je weer beter bent, kun je het beste je lever zo veel mogelijk ontlasten. Dat betekent: geen alcohol drinken.

5 Hoe groot is de kans dat je het krijgt?

Jaarlijks krijgt ongeveer 1 op de 250 jongeren tussen 15 en 24 jaar de ziekte van Pfeiffer. De kans dat je het Epstein-Barr virus in de loop van je jeugd oploopt, is trouwens heel groot. Naar schatting 90% van de mensen boven de 30 heeft de ziekte gehad. Maar de meesten merken daar weinig van: de ziekte is bij hen onopvallend verlopen als een keelpijn of een licht griepje. Het virus blijft overigens in je lichaam. Je kunt de ziekte maar 1 keer krijgen.

6 Bestaan er medicijnen?

Nee, omdat een virus de boosdoener is, hebben antibiotica geen zin. Slik paracetamol als je veel last hebt van keelpijn. Er wordt veel onderzoek gedaan naar een vaccin tegen de ziekte van Pfeiffer, maar tot nu toe is er nog geen afdoende preventiemiddel beschikbaar.

Bron: dokterdokter.nl

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden