null Beeld

De ziekte van Ménière: dit wil je weten over deze aandoening

Hoopgevend nieuws voor mensen met de ziekte van Ménière: twaalf Nederlandse ziekenhuizen krijgen een subsidie van 1,4 miljoen euro om onderzoek te doen naar een nieuwe en veelbelovende behandeling voor deze aandoening. Maar wat is de ziekte van Ménière eigenlijk?

Van symptomen tot diagnose en behandeling: we vertellen

je alles wat je wilt weten over de ziekte van Ménière.

Ziekte van Ménière

Naar schatting hebben in Nederland ongeveer 17.000 mensen de ziekte van Ménière, maar toch is het nog een relatief onbekende aandoening. Bij de meeste mensen beginnen de klachten tussen hun dertigste en veertigste levensjaar, maar daarop zijn ook uitzonderingen bekend. Hoe deze chronische ziekte ontstaat is nog niet precies duidelijk. Het evenwichtsorgaan raakt verstoord door een overschot aan vloeistof in je binnenoor, maar hoe dat daar komt is niet bekend. De ziekte van Ménière wordt gekenmerkt door drie symptomen: duizeligheidsaanvallen, gehoorverlies en oorsuizen.

Duizeligheidsaanvallen

Het meest kenmerkende symptoom zijn duizeligheidsaanvallen. Tijdens zo’n aanval ziet iemand met Ménière ineens de hele wereld om zich heen draaien, waardoor ze niet meer goed kunnen functioneren en eigenlijk alleen plat op bed kunnen liggen. Meestal gaan deze aanvallen van duizeligheid gepaard met misselijkheid, braken, bleek zien, diarree en koud zweet. Die aanvallen duren soms enkele minuten, maar kunnen tot wel twaalf uur aanhouden.

Hoe vaak de aanvallen komen, verschilt per persoon. Sommige patiënten hebben in hun leven maar een paar aanvallen, terwijl anderen periodes hebben waarin ze meerdere keren per week last hebben van zo’n duizeligheidsaanval. De aanvallen zijn onvoorspelbaar; je kunt je er als patiënt niet op voorbereiden en ze kunnen overal plaatsvinden.

Gehoorproblemen

Kort na de eerste duizeligheidsaanval ontstaat bij patiënten met de ziekte van Ménière gehoorverlies, meestal in één oor. Meestal begint het gehoorverlies in de lage tonen, maar in de loop van de tijd kan ook het verstaan van andere mensen lastiger worden. In het begin kan de ernst van de slechthorendheid nog wel eens wisselen, maar over het algemeen wordt het niet meer beter zonder hulp van een medisch specialist.

Maar niet alleen gehoorverlies is mogelijk, sommige mensen ervaren geluid juist een stuk harder dan zij deden voor die duizeligheidsaanval. Dit kan zelfs op een niveau zijn dat het als te hard en onaangenaam ervaren wordt. Ook hebben patiënten last van oorsuizen. Dat kan niet alleen een suizend geluid zijn, maar ook een piepende, brommende, dreunende of fluitende toon.

Behandeling ziekte van Ménière

De oorzaak van de ziekte van Ménière is niet bekend, waardoor ook een behandeling erg lastig is. Er zijn wel medicijnen beschikbaar om de misselijkheid en het braken tijdens een duizeligheidsaanval te verlichten, maar er is nog geen effectief medicijn om een aanval te voorkomen. Hoewel Ménière niet te genezen is, komt de aandoening vaak wel tot rust. Bij ongeveer 60 procent van de patiënten verdwijnen de klachten binnen twee jaar, en na acht jaar heeft vier op de vijf patiënten geen duizeligheidsaanvallen meer.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Operatie aan evenwichtsorgaan

Dan blijft er nog 20 procent over, bij wie zelfs na tien jaar de ziekte nog niet onder controle is. Een operatie aan het evenwichtsorgaan kan er bij hen mogelijk voor zorgen dat de symptomen van Ménière geheel of grotendeels verdwijnen. Voor die patiënten is het nieuwe Nederlandse onderzoek dat nu gaat starten zo belangrijk. Twaalf Nederlandse ziekenhuizen gaan, onder leiding van het HagaZiekenhuis, het LUMC en het Haaglanden Medisch Centrum, onderzoek doen naar de effectiviteit van deze nieuwe operatie.

In andere landen wordt de ingreep al succesvol uitgevoerd: 85 tot 95 procent van de patiënten is een jaar na de operatie nog steeds klachtenvrij. Als door dit onderzoek ook in Nederland aangetoond kan worden dat het effectief is, kan de operatie aan het evenwichtsorgaan onderdeel worden van het basispakket voor de behandeling van de ziekte van Ménière.

Bron | Zorginstituut Nederland, Thuisarts, Stichting Hoor Mij

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet heeft een nieuwe look! Er staat niet alleen een fris, nieuw logo op de voorkant, maar ook de binnenkant heeft een make-over gekregen. Zien? Haal Margriet 26 snel in huis of bestel 'm veilig online zonder extra verzendkosten.

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden