null Beeld

‘De ziekte blijft, maar we hebben eindelijk rust.’

- In samenwerking met VGZ -

Elly zorgt al jaren voor haar man Cor. Hij heeft een progressieve vorm van Multiple Sclerose (MS), waarbij z’n gezondheid langzaam achteruit gaat. Dankzij de hulp van hun zorgverzekering is er nu wat meer rust.

Cor (57): “Achttien jaar geleden stond mijn wereld ineens op z’n kop. Ik kreeg namelijk de diagnose Primair Progressieve MS, een ongeneeslijke chronische ziekte aan het centraal zenuwstelsel. Bij deze vorm van MS nemen de symptomen langzaam toe en ga ik geleidelijk achteruit. Zo werk je fulltime in een supermarkt, zo zit je ineens thuis.”

Goed plannen

Cor is getrouwd met Elly (63). “Inmiddels ben ik gestopt met werken en gaat veel van mijn tijd uit naar de mantelzorg voor Cor”, vertelt ze. “Ons leven is ingrijpend veranderd. Dingen die ooit gewoon waren, zoals vakantie, uit eten of op bezoek bij vrienden, zijn niet meer vanzelfsprekend. Gelukkig krijgen we veel hulp van vrienden en familie.”

Verkeerde dosering

Helaas is er voor de ziekte van Cor geen remedie. Al zijn behandelingen zijn niets meer dan symptoombestrijding. Lopen gaat inmiddels niet meer. Hij zit in een elektrische rolstoel en gaat met een tillift naar het toilet en z’n bed. Eerst zorgde Elly altijd zelf voor Cor, maar sinds 2011 krijgen ze ’s ochtends en ’s avonds hulp. En dan zijn er nog de spasmen in z’n benen. Daarvoor heeft Cor een pomp die, even simpel gezegd, medicijnen in zijn benen pompt, waardoor de spasmen minder worden.

[caption id="attachment_471136" align="alignnone" width="790"]

null Beeld

Cor en Elly[/caption]

Aanmodderen

Cor: “Wat hebben we een strijd moeten leveren voordat dit ding goed werkte en er iemand bij ons thuis kwam om de pomp te vullen. We werden van het kastje naar de muur gestuurd, zagen heel wat ziekenhuizen van binnen en reden honderden kilometers. Met een verkeerde dosering van het medicijn had ik soms uren spasmen in mijn benen. Na jaren aanmodderen, kon ik niet meer.”

Rust in huis

Dus werd zorgverzekeraar VGZ gebeld. Konden zij misschien helpen? “Nog dezelfde dag belde een zorgadviseur terug”, vertelt Elly. “Zij kwam met verschillende opties en uiteindelijk kozen we voor een ziekenhuis in Rotterdam. Vanuit daar was er thuisondersteuning voor het vullen van de pomp, en hoefden we dus niet steeds heen en weer te reizen. Achteraf hebben we spijt dat we niet eerder contact opnamen met VGZ. Het gaat nu stukken beter met Cor. De ziekte blijft, maar onze frustraties hebben eindelijk plaatsgemaakt voor rust.”

null Beeld
Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden