De wintertijd gaat in: dit is de invloed ervan op je gezondheid
De klok gaat een uur terug en de wintertijd gaat in. Voor 'de avondmens' een fijne bijkomstigheid, maar voor mensen die graag vroeg uit de veren zijn en wat eerder gaan slapen is het minder prettig. Hoe raak je er nou het snelst aan gewend en wat heeft het voor effect op je gezondheid?
Wintertijd: ‘beter voor de mens’
Wintertijd is de ‘standaardtijd’ in de geografische tijdzone waar wij in zitten. In Nederland is het dus even laat als in Frankrijk en Duitsland, maar ook als in Algerije en Namibië. Uit een internationaal literatuuronderzoek van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) blijkt dat het zelfs beter is als we het hele jaar door de wintertijd instellen. De zon komt in de wintertijd namelijk vroeger op en ‘s avonds is het eerder donker. In de winter zitten we dus meer in ons natuurlijke ritme.
En dan ben je ook meteen van het probleem af dat je lichaam zich weer moet aanpassen aan de winter- of zomertijd. Want een ding is zeker: direct na het wisselen van zomertijd naar wintertijd en andersom slapen mensen slechter. Ook zijn er gezondheidseffecten te zien na de wisselingen, blijkt uit onderzoek van het RIVM. Vooral na de wisseling van wintertijd naar zomertijd komen er meer hartinfarcten voor, want dan slapen mensen een uur korter. Maar wat zijn nou de zichtbare voordelen ervan?
Voordelen wintertijd
Een uur eerder licht: minder sombere gevoelens
Voor ochtendmensen die jaarlijks last krijgen van een winterdipje of zelfs een winterdepressie is het verzetten van de klok een uitkomst. Door de wintertijd wordt het in de ochtend een uur eerder licht, wat juist kan helpen tegen sombere gevoelens. Als we zomertijd zouden aanhouden in de winter, dan komt de zon in december pas tegen tienen op. Probeer ook overdag naar buiten te gaan en voldoende daglicht te krijgen.
Beter voor je biologische klok: minder stress
Doordat de tijd in de winter in de pas loopt met je biologische klok, kom je terug in je natuurlijke ritme. Je biologische klok is het ritme waarin in het lichaam bepaalde processen optreden. Denk aan in slaap vallen en wakker worden, maar ook het aansturen van organen of je menstruatiecyclus. Dat kan direct een positief effect hebben op je nachtrust, je stresslevels en dus je algehele gezondheid.
Zorg voor een uur extra slaap
Wanneer de klok een uur vooruit of achteruit gaat heeft de een er veel meer last van dan de ander. Kortslapers zijn flexibeler, omdat ze gewoonweg niet zoveel nodig hebben. Ze passen zich daarom veel makkelijker aan nieuwe slaapritmes aan dan langslapers. Dit telt natuurlijk wel alleen als de kwaliteit van hun slaap goed is. Doordat het buiten eerder donker is, zal je lichaam ook sneller de productie van het slaaphormoon melatonine te stimuleren. Als je dus altijd al net te laat naar bed gaat, profiteer hier dan van. Ging je eerst altijd om 23.00 uur naar bed, dan ga je nu om 22.00 uur. Dat extra uur zal je goed doen.
Tips om sneller te wennen
- Start het avondritueel eerder: start een uur voor bedtijd met je rituelen: deur op slot, pyjama aan en tandenpoetsen. Geen activiteiten. Geen schermen.
- Zorg voor regelmaat: ga elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed en sta op hetzelfde tijdstip op. Ook in het weekend.
- Wakker worden: als je wekker gaat, doe de gordijnen meteen open en doe het licht aan.
- Luister goed naar je lichaam: ga bijvoorbeeld wat eerder naar bed als je je moe voelt.
- Uitslapen: alleen uitslapen als je minstens anderhalf uur later dan normaal naar bed gaat. Dus als je normaal om 23.00 uur slaapt, hoef je pas aan uitslapen te denken als je na 00.30 uur in bed stapt.
- Geen dutjes in het begin: doe geen dutjes overdag in de periode dat je je ritme aan het verschuiven bent, daardoor val je ’s nachts moeilijker in slaap.
Bron I RTLnieuws, hersenstichting