Margriet logo
null Beeld

De vijf fases van een verkoudheid (en wanneer het te lang duurt)

Het snotterseizoen is aangebroken. Grote kans dat ook jij op een gegeven moment verkouden wordt. Een verkoudheid kenmerkt zich door vijf fases, die zeker in tijden van corona belangrijk zijn om te herkennen.

In principe is een verkoudheid onschuldig, maar wanneer duurt het te lang en is het aan te raden om je huisarts te bellen?

Wat is een verkoudheid?

Een verkoudheid wordt veroorzaakt door verschillende virussen. Als je verkouden bent, is het slijmvlies in je neus, keel en bijholten ontstoken. Hierdoor kun je last hebben van een verstopte neus, veel niezen, veel hoesten, keelpijn, oorpijn, hoofdpijn en heesheid. Een verkoudheid gaat normaal gesproken vanzelf weer over, binnen zo'n zeven tot tien dagen.

Lees ook:

Ziek of alleen verkouden? De kleur van je snot vertelt het

Blijven testen als je verkouden bent

In tijden van corona, is het belangrijk om je bij de eerste symptomen van een verkoudheid direct te laten testen op corona. Ja, ook als je gevaccineerd bent. Er bestaat namelijk alsnog een kleine kans dat je wel met corona besmet bent. Het is dus goed om dat eerst uit te sluiten.

Vijf fases van een verkoudheid herkennen

Goed, je bent verkouden. Je kunt een milde of zware verkoudheid te pakken hebben. Je kunt er met een week vanaf zijn, afhankelijk van in welke fase van je verkoudheid je zit. Dat zijn er in totaal vijf:

Fase 1

Dag 1 - 2

In de eerste fase merk je nog niet eens dat je verkouden bent. Je voelt je prima, maar je bent wel degelijk al besmet. Het duurt alleen niet lang voor de eerste symptomen optreden.

Fase 2

Dag 2 - 3

Je bent vermoeid, hebt een droge en misschien al pijnlijke keel en moet vaker niezen dan normaal. Een verkoudheid kan zich snel ontwikkelen. Het is dus nu al verstandig om het rustig aan te doen en wat vroeger je bed in te kruipen. Alles om het verdere verloop van je verkoudheid zo mild mogelijk te houden.

Fase 3

Dag 3 - 4

Bovenop de klachten uit fase 2, zitten je holtes nu ook nog eens verstopt. Tel daar een loopneus bij op en het feest is compleet. Snuiten en stomen maar!

Lees ook:

Hieraan herken je een bijholteontsteking

Fase 4

Dag 4 - 6

Je hoest veel. En doordat je luchtwegen nog ontstoken zijn, kan dat hoestje nog wel even aanhouden. Maar geen zorgen, als het goed is neemt je verkoudheid vanaf hier af.

Fase 5

Dag 7 - 10

Als je in de fases hiervoor extra veel rust hebt genomen, is de kans groot dat je verkoudheid nu, na zo'n zeven tot tien dagen, bijna voorbij is. Nog maar heel even doorbijten dus, met eventueel wat pijnstillers. Goed om te weten: twee weken na besmetting begint je lichaam met het aanmaken van antistoffen tegen dat verkoudheidsvirus.

Lees ook:

5 redenen waarom je verkoudheid maar niet overgaat

Wat als je verkoudheid niet overgaat?

Bovenstaande fases zijn een soort gemiddelde: jij kunt korter of juist langer verkouden zijn. Maar zijn je klachten na een paar weken nog steeds niet verminderd of verdwenen, dan is het goed om even contact op te nemen met je huisarts. Als het ook geen corona is, kan de dokter uitzoeken of je misschien iets anders onder de leden hebt en bepaalde medicatie voorschrijven.

Bron | thuisarts.nl, Women's Health

Beeld | Getty

Faye Heijnis

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden