Margriet logo
null Beeld

De sportschool zit vol bacteriën: zó zorg je ervoor dat sporten je niet ziek maakt

Ben jij regelmatig in de sportschool te vinden om een lekker uurtje te sporten? Het is natuurlijk super goed voor je om te bewegen, maar er blijken enorm veel bacteriën op al die apparaten te zitten. Niet echt fris. Gelukkig kun je makkelijk maatregelen nemen om het verspreiden van die bacteriën te voorkomen.

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat er zelfs 362 keer meer bacteriën zitten op de gewichten in de sportschool dan op de gemiddelde wc-bril.

Apparaten schoonmaken

Maak jij elk toestel in de sportschool eerst schoon voor je deze deze gaat gebruiken? Nu je weet van al die bacteriën misschien wel, maar doe dat dan vooral niet met de handdoek waarmee je ook het zweet van je voorhoofd veegt. Dan veeg je niet alleen jouw bacteriën op het apparaat, maar ook de bacteriën van het apparaat weer op jouw huid. Op die manier heeft het natuurlijk weinig nut om te poetsen. In de meeste sportscholen zijn wel doekjes en sprays verkrijgbaar om schoon te maken, dus die kan je beter gebruiken om het zweet en de bacteriën van je voorganger weg te vegen.

Lees ook: Voor wie niet zonder wil: deze make-up kun je het best dragen in de sportschool

Ziek of verkouden

Ben jij een echte fanatiekeling en sta je dus ook als je ziek of verkouden bent in de sportschool? Dan help je niet echt mee in het beperken van bacteriën in de gym. Niet alleen verspreid je door ziek te sporten jouw ziektekiemen naar anderen, ook ben je eerder vatbaar voor een bacterie of virus dat al in de sportschool hangt. Mocht je echt geen workout willen missen, dan kun je beter thuis een yogamatje neerleggen en wat oefeningen doen.

Kleding wassen

Zelfs als je denkt dat je niet zo hard gezweet hebt, is het verstandig je sportkleding toch snel in de was te gooien. Sportkleding is vaak strak en gemaakt van synthetische stof, dat gecombineerd met zweet maakt het snel een broeihaard van bacteriën. Hetzelfde geldt voor de handdoek waarmee je het zweet afgeveegd hebt en die je op de apparaten gelegd hebt, ook deze heeft eigenlijk na elke workout wel een wasbeurt nodig.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | HLN, Metro UK

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden