Gebruik je de theedoek om óók je handen aan af te drogen? En veeg je er ook wel eens het aanrecht of andere oppervlaktes mee droog? Volgens een nieuwe studie kun je dat beter laten. Dit is waarom.
Volgens een studie van de universiteit van Mauritius heb je namelijk meer kans op een voedselvergiftiging als je de theedoek niet alleen voor de vaat gebruikt, maar er ook je handen en keukenoppervlaktes mee droogveegt.
Poepbacterie
De onderzoekers bestudeerden honderd theedoeken die een maand lang waren gebruikt. Een máánd? Inderdaad. Enfin, op 49 theedoeken troffen ze ziekteverwekkers zoals de ‘poepbacterie’ E.coli aan. Dat wijst op onhygiënische gewoontes, aldus de wetenschappers. Vochtige theedoeken en theedoeken in gezinnen met veel kinderen of die veel vlees aten, telden meer bacteriën.
Gebruik keukendoekjes waarvoor ze zijn bedoeld
Eerlijk gezegd kennen wij weinig mensen die hun theedoek een maand gebruiken zonder hem tussendoor te wassen. Maar de studie helpt ons er wel even aan herinneren om keukendoekjes te gebruiken waarvoor ze zijn bedoeld: de handdoek voor de handen, de vaatdoek voor het aanrecht en de theedoek voor de vaat.
Bron | Gezondgids Consumentenbond (aug 2018), iStock (foto)
Aangekoekte etensresten? Als het vaatdoekje en schuursponsje niet meer helpen, is er een simpele truc om het fornuis weer te laten glimmen. Zonder schrobben!
De beste huishoudtips gratis ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor de Margriet nieuwsbrief.