null Beeld

De pil: wel of niet doorslikken in de overgang?

Je stelt er de overgang niet mee uit, maar als je de pil doorslikt heb je wel minder last van opvliegers en andere mogelijke ongemakken. Toch zijn er betere alternatieven.

Zolang je de pil slikt, merk je niet goed dat je in de overgang zit. Dat merk je pas zodra je ermee stopt, bijvoorbeeld omdat je bloedingen wegblijven. Ook heb je door de hormonen minder last van overgangsklachten, zoals opvliegers. Klinkt als de ideale oplossing, zul je nu misschien denken. Maar langdurig gebruik van de combinatiepil en andere voorbehoedsmiddelen waar het hormoon oestrogeen in zit, wordt rond deze leeftijd niet aangeraden vanwege het toenemende risico op hart- en vaatziekten en borstkanker. Bovendien kun je in je stopweek wel serieus last hebben van allerhande overgangsongemakken.

Speciale overgangsmedicijnen

Wil je stoppen met de pil, maar word je gek van de opvliegers? Er bestaan medicijnen die speciaal voor de overgang zijn gemaakt. Deze bevatten minder hormonen dan de gewone pil en hebben daarom (bij klachten) de voorkeur. Het tekort aan oestrogenen wordt dan aangevuld door bijvoorbeeld tabletten, pleisters, crèmes of een ring. Deze behandeling met hormonen wordt hormoonsuppletie-therapie (HST) genoemd. Homeopathische of natuurlijke middelen tegen overgangsklachten, zoals soja en rode klaver, kunnen soms ook goed helpen.

Veiligere voorbehoedsmiddelen

HST en natuurlijke middeltjes beschermen niet tegen zwangerschap, zoals de pil. Zolang je niet zeker weet of je al voorbij de overgang bent, is het verstandig voorbehoedsmiddelen te blijven gebruiken tot je een jaar niet meer ongesteld bent geweest. Een alternatief is een voorbehoedsmiddel met alleen het hormoon progestageen (bijvoorbeeld de pil met alleen progestageen, een implantaat of het hormoonspiraal) of een niet-hormonale methode (condoom, pessarium of koperspiraal). Het nadeel van die eerste methodes is alleen dat je niet merkt of je al in de postmenopauze zit, dus de periode na je laatste menstruatie.

Wel of geen hormonen?

Of je in de overgang hormonen wilt gebruiken of niet, is een afweging die je uiteindelijk zelf moet maken en die vooral afhangt van de ernst van je klachten. Als je bijvoorbeeld 's nachts geen oog meer dicht doet vanwege de opvliegers, is het waarschijnlijk gezonder voor je lichaam (en geest) om hormoontherapie te gebruiken.

Sommige mensen en zelfs huisartsen denken nog steeds dat je kanker krijgt van hormoontherapie, maar zolang oestrogenen worden gecombineerd met progesteron bestaat er geen verhoogd risico op baarmoederslijmvlieskanker. Als je korter dan vijf jaar hormonen gebruikt, is er ook geen extra risico op borstkanker.

Bespreek bij overgangsklachten met je arts de voor- en nadelen van hormoonbehandeling in jouw specifieke situatie.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden