Vrouw denkt na over het verschil tussen de overgang en menopauze. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De overgang of menopauze: wat is eigenlijk het verschil?

De overgang en menopauze: twee begrippen die nog wel eens door elkaar worden gehaald. Wat is eigenlijk het verschil tussen de overgang en de menopauze en wat houden beide begrippen precies in?

We leggen je uit hoe de overgang eruit ziet, wat de menopauze precies inhoudt en uit welke drie fases de overgang bestaat.

De overgang

Vaak wordt gedacht dat de overgang en menopauze hetzelfde betekenen. Toch is er wel degelijk een verschil tussen beide begrippen. De overgang is een periode waarin het menstruatiepatroon van een vrouw verandert. Hierbij horen ook de jaren waarin de menstruatie al gestopt is, maar de overgangsklachten er nog wel zijn.

Tijdens de overgang daalt de hoeveelheid eicellen in de eierstokken, waardoor de eierstokken minder oestradiol produceren. Oestradiol is een vrouwelijk geslachtshormoon, wat verantwoordelijk is voor de uiterlijke vrouwelijke geslachtskenmerken, zoals borstvorming en de vrouwelijke vetverdeling. Wanneer de eierstokken uiteindelijk geen oestradiol produceren, blijft de menstruatie uit.

Klachten bij de overgang

Bij de overgang kunnen verschillende typische klachten komen kijken. Denk bijvoorbeeld aan menstruatieklachten, opvliegers, vaginale klachten, gewichtstoename, slaapproblemen, somberheid, urineverlies en hoofdpijn. De overgang kan zeven tot tien jaar duren en het stopt wanneer alle klachten voorbij zijn.

Menopauze

Vaak wordt gezegd dat iemand in de menopauze zit, maar eigenlijk is dat niet mogelijk. De menopauze is namelijk de laatste menstruatie. Wanneer je na je laatste menstruatie twaalf maanden niet meer ongesteld bent geworden, dan weet je dat je je menopauze hebt gehad.

Premenopauze, menopauze en postmenopauze

Over het algemeen bestaat de overgang uit drie fases: de de premenopauze, premenopauze, menopauze en de postmenopauze. Deze fases verlopen bij elke vrouw in een ander tempo. We lopen kort langs de verschillende fases:

Premenopauze

Dit is de eerste fase van de overgang. Tijdens de premenopauze vermindert de hoeveelheid oestrogeen en progesteron in het lichaam. Dit heeft invloed op de menstruatie, die heftiger kan worden en vaker kan voorkomen. Op een gegeven moment duurt het steeds langer tot de menstruatie terugkomt en uiteindelijk blijft de menstruatie weg.

Menopauze

Wanneer de menstruatie twaalf maanden uitblijft spreken we van de menopauze. Deze fase duurt één dag.

Postmenopauze

Na de menopauze breekt de postmenopauze aan. In deze fase hebben de eierstokken geen vruchtbare eitjes meer en worden er bijna geen oestrogenen en progestagenen meer geproduceerd.

Bron | A. Vogel, serviceapotheek, nvkc.nl

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden