null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De levensduur van vrouwen hangt mogelijk samen met de menopauze

Weet jij op welke leeftijd jouw moeder in de overgang terecht kwam? De kans is namelijk groot dat de menopauze bij jou op dezelfde leeftijd begint. Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat de leeftijd, waarop vrouwen in de overgang terechtkomen, genetisch is bepaald.

Een nieuwe studie leverde niet alleen nieuw bewijs op, de wetenschappers ontdekten daarnaast ook nog een ander opvallende overeenkomst.

Overgang

Gemiddeld genomen raken de meeste vrouwen zo rond hun 52ste in de overgang. Toch zijn er genoeg vrouwen waarbij dit al veel eerder gebeurt. Externe factoren zoals roken, overgewicht en chemotherapie of bepaalde aandoeningen kunnen er voor zorgen dat de menopauze eerder begint. Daarnaast blijkt ook de leeftijd waarop je moeder in de overgang was, een belangrijke rol te spelen.

Lees ook

Déze symptomen kunnen wijzen op de overgang

Levensduur en menopauze

Onderzoekers van de North American Menopause Society (NAMS) analyseerden gegevens uit eerdere onderzoeken over vrouwen, vruchtbaarheid en de overgang. De resultaten uit deze meta-analyse leverden verder bewijs voor de genetische basis van de menopauze. Uit hetzelfde onderzoek bleek dat ook de levensduur van vrouwen samenhangt met hun menopauze.

Zelfde genen

Het bleek dat vrouwen, die na hun 40ste nog vruchtbaar waren, vier keer meer kans hadden om 100 jaar of ouder te worden dan andere vrouwen. Bij vrouwen, die in ieder geval tot hun 35ste levensjaar zwanger konden raken, bleek dit 1,5 keer meer kans te zijn. "Genetische varianten die geassocieerd worden met een latere menopauze, worden ook geassocieerd met een langere levensduur”, legt dr. JoAnn Pinkerton, uitvoerend directeur van NAMS, uit. “Een vroege overgang heeft geen verband met een versnelt verouderingsproces van de cellen, maar dezelfde cellen - die verantwoordelijk zijn voor een late overgang - worden ook bij mensen gevonden die een hoge leeftijd bereiken.”

Bron | Science Daily

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Tanja van KempenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden