null Beeld

De leeftijd waarop vrouwen in de overgang komen

null Beeld

Veel vrouwen vragen zich op welke leeftijd de menopauze zal beginnen. Dit kun je min of meer voorspellen. Lees welke factoren wel en niet een rol spelen in de leeftijd waarop vrouwen in de overgang komen.

null Beeld

Erfelijkheid

Er is één factor die meestal een cruciale rol speelt: de leeftijd waarop bij jouw moeder de menopauze begon. De menopauzeleeftijd is namelijk sterk genetisch verbonden. De factor erfelijkheid wordt minder zeker wanneer een moeder op haar 40ste en haar zussen en oma allemaal rond hun 50ste in de overgang komen. In zo’n geval is het onduidelijk of een dochter haar moeders pad zal volgen.

Andere invloedsfactoren

Er zijn nog vier andere factoren die je mee moet nemen in het schatten van je menopauze-leeftijd:

1. Roken

Geen enkel onderdeel van je levensstijl richt zoveel schade aan je eierstokken aan, als roken. Dus als jij rookt, en je moeder niet, dan kom je waarschijnlijk één of twee jaar vroeger in de overgang dan zij. Andersom geldt dit ook.

2. Chemotherapie

Door chemotherapie komen veel vrouwen van boven de 40 jaar vervroegd in de overgang. Bij zeer jonge vrouwen kan de menstruatie na de chemotherapie vaak toch nog (na langere tijd) herstellen en is er dus sprake van een tijdelijke overgang. Ondanks dit herstel zal de definitieve menopauze waarschijnlijk toch een paar jaar eerder inzetten.

3. Operaties aan de eierstokken

Hoe meer operaties aan de eierstokken zijn uitgevoerd, des te meer gezond weefsel is aangetast. Dit kan de overgangleeftijd vervroegen.

4. Etniciteit

Latijns-Amerikaanse en Afro-Amerikaanse vrouwen iets eerder in de overgang. Chinese en Japanse vrouwen zijn wat later dan de gemiddelde blanke vrouw, bij wie de leeftijd op 51,5 jaar ligt.

Niet van invloed

De leeftijd van de eerste menstruatie, zwangerschap, borstvoeding en het gebruik van anticonceptiemiddelen zijn niet van invloed op de leeftijd van de overgang. De gemiddelde leeftijd van de menopauze blijft al decennia rond de 51,5 jaar zitten.

Uitstellen

Boven de 40 kun je steeds preciezer voorspellen wanneer je in de overgang komt. Als je ouder dan 45 bent en ten minste drie keer achter elkaar niet menstrueert, dan zal je waarschijnlijk spoedig de menopauze bereiken. Wil je de menopauze buiten de deur houden? Helaas, buiten niet roken, is er niet veel wat je kunt doen.

Bron: DokterDokter.nl

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden