null Beeld

De Jonge: ‘Vaccineren met AstraZeneca wordt volgende week weer hervat’

Na een positief oordeel van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), heeft minister Hugo de Jonge donderdag bekendgemaakt dat het prikken met het AstraZeneca-vaccin weer kan worden hervat. En voor mensen die zich liever niet meer willen laten vaccineren met de AstraZeneca-prik, heeft hij een duidelijke boodschap.

De Jonge liet tijdens een persconferentie weten dat hij het AstraZeneca-vaccin veilig acht en het prikken daarom ‘in de loop van volgende week’ weer begint.

'AstraZeneca is een werkzaam en veilig vaccin'

“Het Europees Geneesmiddelenbureau heeft haar werk heel voortvarend gedaan, het is hartstikke helder welke conclusie daaraan mag worden verbonden”, zo verklaarde De Jonge. “AstraZeneca is een werkzaam vaccin, een veilig vaccin. Er is geen oorzakelijk verband aangetoond met de onderzochte complicaties. En zelfs al zou dat er zijn, dan is de kans daarop heel klein.”

Lees ook:

Mag je het AstraZeneca-vaccin weigeren en om een andere vragen?

Nieuwe afspraken inplannen

Volgens RIVM-vaccinatiebaas Jaap van Delden wordt er vanaf maandag eerst op kleine schaal geprikt. De grote prikoperatie met AstraZeneca zal bij de GGD’s vanaf woensdag weer beginnen. Dit kan volgens hem niet sneller, omdat er eerst weer allemaal nieuwe afspraken moeten worden ingepland. In andere Europese landen, die het prikken met AstraZeneca ook weer hervatten, beginnen ze daar deze week mee.

'Oorzakelijk verband niet bewezen, maar wél mogelijk'

Veel Europese landen stopten tijdelijk met het vaccin omdat het mogelijk bloedstolsels zou kunnen veroorzaken. Tot nu toe zijn er 25 gevallen van trombose bekend op ongeveer 20 miljoen AstraZeneca-vaccins die zijn toegediend in Europa en het Verenigd Koninkrijk. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft De Jonge dat een oorzakelijk verband niet is bewezen, maar wel mogelijk is. Het EMA gaat dat verder onderzoeken. Het ging in de meeste gevallen om mensen jonger dan 55 jaar en veelal vrouwen.

'Als je nu bedankt, sta je achteraan in de rij'

Mensen die eigenlijk deze week het AstraZeneca-vaccin zouden krijgen, zullen ergens in de komende dagen weer een nieuwe uitnodiging ontvangen. De Jonge doet een dringend beroep op iedereen die die uitnodiging ontvangt om gebruikt te maken van die beurt. “Als je nu bedankt voor AstraZeneca, sta je achteraan in de rij. Dan kan het maanden duren voor je aan de beurt bent voor een ander vaccin.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD

Beeld | Getty

null Beeld

Margriet 13 ligt nu in de winkel! Daarin lees je deze week alles over een goed pensioen, interviews met moderne boerinnen, hoe je snel meer energie krijgt en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden