Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

De internist: ‘Hoe donkerder je slaapkamer, hoe minder overgewicht’

tip21.png

Tijdens de Fit Challenge krijg je elke dag een tip van een expert uit Margriets deskundigenpanel. Dag 21: internist-endocrinoloog Richard IJzerman legt uit hoe een donkere slaapkamer mogelijk kan bijdragen aan een gezond gewicht.

Richard: “Uit een aantal grote onderzoeken is gebleken dat mensen die slapen in lichtere  slaapkamers ongeveer twee kilo zwaarder zijn dan personen die slapen in heel donkere slaapkamers. Het is niet zeker wat oorzaak en gevolg is: zorgen mensen met een hoger gewicht om de één of andere reden voor lichtere slaapkamers? Of leidt een lichtere slaapkamer tot een hoger gewicht? Dat laatste zou heel interessant zijn. Misschien raakt door het licht in de slaapkamer de biologische klok in de war en gaan mensen daardoor overdag minder bewegen of meer eten.”

Baat het niet…

“Nieuw onderzoek moet aantonen of het verduisteren van slaapkamers inderdaad leidt tot een lager lichaamsgewicht. Het zal wel even duren voor de resultaten van dat onderzoek bekend zijn, maar voorlopig kan het geen kwaad om te kijken of je je slaapkamer zo donker mogelijk kunt maken. Dat is behalve goed voor je nachtrust, misschien ook goed voor je gewicht!”

internistOver Richard

Dr. Richard IJzerman is internist-endocrinoloog bij het VUmc in Amsterdam. Hij is gespecialiseerd in hormonale aandoeningen en behandelt veel patiënten met diabetes, overgewicht en schildklieraandoeningen. Zijn onderzoek richt zich met name op diabetes en obesitas en de relatie met de hersenen.

Ook interessant