null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De helft minder complicaties na een operatie: Radboud UMC helpt patiënten fit onder het mes te gaan

Een operatie kan een behoorlijke ingreep zijn waarvan je nog lang moet herstellen. Om patiënten hierbij te helpen kwam Radboud UMC twee jaar geleden met het Fit4Surgery-programma. En dat blijkt een succes: het aantal complicaties na een operatie nam af met 50 procent en patiënten lagen gemiddeld twee dagen korter in het ziekenhuis.

Daarom wordt het programma om patiënten fit te maken voor hun operatie de komende jaren op grotere schaal beschikbaar. We leggen je uit wat je hierover moet weten.

Fit voor een operatie

Het Fit4Surgery­-programma van Radboud UMC is opgezet om patiënten fit te maken voor een operatie. De pilot werd getest bij vijftig darmkankerpatiënten en dat bleek een succes. De kans op complicaties na een operatie bleek 50 procent kleiner, de patiënten bleken sneller hersteld van de ingreep én gemiddeld lagen ze twee dagen korter in het ziekenhuisbed.

Het programma bestaat uit fysieke training om je fit te maken voor een operatie, maar geeft daarnaast ook vooraf mentale begeleiding, verbetering en aanvulling op je voeding en je krijgt indien nodig hulp bij het stoppen met roken en/of drinken. Samen met een prehabilitatie-coördinator wordt er voor de patiënt een gepersonaliseerd plan ter voorbereiding voor de operatie gemaakt. Daarnaast zijn ook een diëtist en fysiotherapeut betrokken bij het programma.

Toepassen op grotere schaal

De resultaten uit de pilot bleken positief, en daarom wordt de komende jaren gewerkt aan een uitrol van het programma op een grotere schaal. In de komende twee jaar wordt dit al stapsgewijs in het hele Radboud UMC beschikbaar, dus niet alleen bij patiënten met darmkanker. Ook in Eindhoven en Groningen wordt al met deze aanpak gewerkt, maar gaat het nog wel op kleinere schaal. Mogelijk komt ook daar in de toekomst verandering in.

Lees ook: Vliegen na een operatie? Dit moet je erover weten

Een operatie is als een marathon lopen

Initiatiefnemer en oncologisch chirurg Baukje van den Heuvel legt aan EditieNL uit dat sporten en operaties voorheen los van elkaar stonden. Zij vond het opmerkelijk dat hier nog geen gebruik werd gemaakt in de aanloop naar een operatie. "We zeggen vaak: een operatie is hetzelfde als het lopen van een marathon. Maar toch doen we er niks mee, terwijl iedereen snapt dat je niet ongetraind aan een marathon begint", aldus Van den Heuvel tegen EditieNL.

Bron | EditieNL, Radboud UMC

Beeld | Getty Images

null Beeld

Nieuw op Margriet.nl: 'Mijn verhaal' de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden