Margriet logo
Kimchi in een weckpot. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

De gezondheidsvoordelen van gefermenteerd eten en drinken

Drink jij regelmatig kombucha of verwerk je weleens kimchi of miso in je maaltijden? Dan ben je bekend met gefermenteerde voeding. Maar weet je ook wat de gezondheidsvoordelen ervan zijn?

Diëtist Desiré van der Kruk legt uit wat voedselfermentatie inhoudt en waarom het goed is om gefermenteerd eten in je voedingspatroon op te nemen.

Gefermenteerde voedingsmiddelen en dranken worden steeds populairder. Zo kun je tegenwoordig kombucha, kefir, miso en kimchi gewoon in de supermarkt vinden. Ook wanneer je hier nog nooit van gehoord hebt, eet je waarschijnlijk geregeld gefermenteerd voedsel. Veel van onze meest geliefde voedingsmiddelen en dranken zijn ook gefermenteerd, zoals wijn, chocolade, kaas, bier en zuurdesembrood.

Wat is voedselfermentatie?

Fermentatie wordt al duizenden jaren gebruikt als conserveringsmethode. Het is een natuurlijk proces waarbij micro-organismen (zoals gist en bacteriën) de koolhydraten (zoals zetmeel en suiker) omzetten in alcohol of zuren. De alcohol of zuren werken als een conserveermiddel en geven gefermenteerd voedsel een uitgesproken, zure smaak.

Invloed van gefermenteerd eten op je gezondheid

Traditioneel gefermenteerd voedsel wordt geassocieerd met een hele reeks potentiële voordelen, waaronder het verhogen van vitamineconcentraties (zoals foliumzuur en vitamine B12). Daarnaast bevordert fermentatie de groei van nuttige bacteriën, bekend als probiotica.

De probiotica die tijdens fermentatie worden geproduceerd, kunnen de balans van goede bacteriën in je darmen helpen te herstellen. Ze kunnen daarnaast sommige spijsverteringsproblemen verlichten. Zo lijkt probiotica te helpen bij de symptomen van het prikkelbare darmsyndroom (PDS).

Een 6 weken durend onderzoek onder 274 volwassenen met het PDS wees uit dat het dagelijks consumeren van 125 gram gefermenteerde melk de PDS-symptomen verbeterde, waaronder een opgeblazen gevoel en de frequentie van ontlasting.

De voordelen van gefermenteerd voedsel lijken verder te gaan dan alleen de stoelgang. Zo wordt kimchi (Koreaanse gefermenteerde kool) in verband gebracht met een lagere incidentie van atopisch eczeem. Andere mogelijke gezondheidsvoordelen van gefermenteerd voedsel zijn een verminderd risico op hart- en vaatziekten, diabetes, obesitas en ontstekingen. Veel van deze effecten zijn echter niet goed onderzocht; meer onderzoek is nodig om conclusies te kunnen trekken. Al lijken de resultaten veelbelovend.

Aandachtspunten bij gefermenteerd eten

Veel gefermenteerd voedsel wordt gemaakt met behulp van bacteriën, dus het is verleidelijk om te denken dat ze allemaal probiotica bevatten. Maar dat is niet het geval: om voedsel als een bron van probiotica te beschouwen, moeten er voldoende levende bacteriën zijn die voedselverwerking overleven, wat niet altijd gebeurt met gefermenteerd voedsel. Verder moet bekend zijn dat alle bacteriën die de voedselverwerking overleven, de menselijke gezondheid daadwerkelijk ten goede komen.

Levende culturen zijn niet alleen te vinden in yoghurt en de yoghurtachtige drank genaamd kefir, maar ook in kimchi, verse zuurkool en gefermenteerde augurken.

Wat je ook in gedachten wilt houden, is de hoeveelheid suiker of zout die in sommige gefermenteerde voedingsmiddelen kan zitten. Dit kan bepaalde gezondheidsvoordelen tenietdoen.

Over diëtist Desiré van der Kruk

Desiré van der Kruk (25) heeft na het behalen van haar bachelor voeding en diëtetiek online diëtistenpraktijk jouwfoodplan.nl opgericht, waar je terecht kunt voor e-consulten en voedingsschema’s op maat. Daarnaast schrijft ze graag artikelen over voeding en gezondheid. Volg haar op Instagram of Facebook voor meer info, tips & tricks.

desire van der kruk header paspoortje Beeld redactie
Beeld redactie
Desiré van der KrukGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden