Margriet logo
Fysiotherapie Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

PREMIUM

De fysiotherapeut legt uit: dit kun je doen als je last hebt van liesklachten

Fysiotherapeuten zien veel mensen met liesklachten. Hoe ontstaan deze klachten en wat kun je ertegen doen? Fysiotherapeuten Nienke van Rozendaal en Martijn van Soest vertellen je meer over en geven tips hoe je er het beste mee kunt omgaan.

Heupklachten zijn veelvoorkomende klachten die buiten het sportveld vaker voorkomen bij vrouwen dan mannen. Deze klachten kunnen op verschillende manieren ontstaan en van de achterkant van de heup tot in de liesregio worden ervaren. Veel mensen met heupklachten geven aan dat zij worden beperkt in activiteiten zoals wandelen, zitten of traplopen. Dit kan een groot effect hebben op de kwaliteit van leven.

Liesklachten

Een veelvoorkomende heupklacht bij vrouwen is een liesklacht. De pijn kan uit de spieren of uit het heupgewricht komen. De meest voorkomende klachten zijn pijn bij het diep buigen van de heup, zoals bij fietsen, en pijn bij activiteiten als wandelen en traplopen. Wanneer de pijn uit het gewricht komt kan er sprake zijn van nachtelijke pijn, kliksensaties en een gevoel van opstartstijfheid. Zowel in de ochtend als na bijvoorbeeld een tijdje zitten heb je dan even nodig om de heup weer op gang te helpen. Bij pijn vanuit de spieren is er vaak sprake van zwakte of stijfheid die optreedt tijdens of na belasting van de spieren.

Wat kan ik doen tegen pijn in de lies?

Samen met de fysiotherapeut kun je onderzoeken of de pijn uit de spieren of uit het gewricht komt. Bij twijfel kan de fysiotherapeut contact op nemen met de huisarts zodat het gewricht beoordeeld kan worden. Als duidelijk is waar de pijn vandaan komt, wordt een gericht behandelplan opgesteld met:

  • Advies over een juiste houding en tips om de bewegingen die de klachten provoceren te vermijden. Het is belangrijk om om de heup en lies weer tot rust te laten komen.
  • Een plan van aanpak om, wanneer de heup en lies weer tot rust zijn gekomen, je activiteiten weer langzaam op te bouwen zonder dat je je lichaam overbelast.
  • Een gericht oefenprogramma en adviezen om de beweeglijkheid, stabiliteit en kracht van de heup/lies en omliggende spieren te verbeteren

In de meeste gevallen is het behandelplan voldoende om de klachten te verhelpen. Wanneer de pijn niet afneemt en oefentherapie na drie maanden onvoldoende effect geeft, kan in overleg met de huisarts worden overwogen om verder te kijken naar andere mogelijkheden.

Over Martijn van Soest en Nienke van Rozendaal

Martijn van Soest is fysiotherapeut & toegepast psycholoog werkzaam bij Fysiotherapie Utrecht Oost. Hij helpt patiënten door zowel de fysieke als mentale aspecten van klachten te bekijken. Wil je nog meer informatie over heupklachten? Klik dan hier.

Bron | British journal of sports medicine, journal of orthopaedic & sports physical therapy, PubMed

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden