Margriet logo
Vrouw heeft last van heup Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

PREMIUM

De fysiotherapeut legt uit: dit kun je doen als je last hebt van artrose in je heup

Fysiotherapeuten zien veel mensen met heupklachten voorbijkomen. Soms worden deze klachten veroorzaakt door artrose. Fysiotherapeuten Nienke van Rozendaal en Martijn van Soest vertellen je hoe je daar het beste mee kunt omgaan.

Slijtage ofwel artrose is het afnemen van het kraakbeen in het gewricht. Het kraakbeen heeft als doel het gewricht soepel te houden. Zo rond je vijftigste jaar gaat de kwaliteit van het kraakbeen afnemen. Dat is een langzaam en natuurlijk proces dat tientallen jaren kan duren. Wanneer iemand minder kraakbeen heeft in het heupgewricht, kan met name het buigen en draaien van de heup worden beperkt. Zo kun je bijvoorbeeld moeite krijgen met het aantrekken van je schoenen (met name in de ochtend) en wordt het lastiger om met de benen over elkaar te zitten.

Het is moeilijk te voorspellen wanneer en of je klachten krijgt van artrose. Zo zijn er mensen met forse artrose die geen of maar weinig klachten ervaren en er zijn mensen met milde artrose die veel klachten ervaren. Het is daarom ook lang niet altijd nodig om bij artrose direct aan een nieuwe heup te denken.

Wat kan ik tegen artrose doen?

Het proces van artrose is helaas niet te stoppen. Wel kun je leren hoe je er beter mee kunt leven. Met gerichte adviezen en oefentherapie kan vermindering van klachten en verbetering van de heupfunctie worden behaald. Wanneer adviezen en oefentherapie niet werken en de pijnklachten heftig aanwezig blijven, kan met een orthopeed worden gekeken naar andere opties zoals een heupprothese.

Over Martijn van Soest en Nienke van Rozendaal

Martijn van Soest is fysiotherapeut & toegepast psycholoog werkzaam bij Fysiotherapie Utrecht Oost. Hij helpt patiënten door zowel de fysieke als mentale aspecten van klachten te bekijken. Wil je nog meer informatie over heupklachten? Klik dan hier.

Bron | British journal of sports medicine, PubMed, Pubmed

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden