De feiten en fabels over het prikkelbare darm syndroom (PDS)
Ruim 10 procent van de Nederlanders heeft last van de chronische darmaandoening prikkelbare darm syndroom (PDS), waarbij vrouwen het twee keer zo vaak krijgen dan mannen. En hoewel er al veel bekend is over deze darmaandoening, zijn er toch nog veel onjuistheden die de ronde doen. Wat zijn de feiten en wat zijn de fabels? We zetten ze voor je op een rij.
‘PDS zit tussen je oren’
Fabel - Het prikkelbare darm syndroom (PDS) wordt vaak nog slecht begrepen. Zo wordt het vooral gezien als iets dat tussen je oren zit, omdat er tot nu toe nog geen duidelijke lichamelijke oorzaak voor PDS is gevonden. En dit klopt ook, alleen zijn er wel verschillende factoren die een trigger kunnen zijn om PDS te ontwikkelen. Zo is uit recent onderzoek gebleken dat er minstens zes genetische verschillen zijn die deels of volledig verband hielden met de darmen en de geest.
Tijdens dit onderzoek is het DNA van 50.000 mensen met het prikkelbare darm syndroom vergeleken met dat van mensen zonder darmproblemen. Uit de resultaten bleek dat dezelfde genetische samenstelling die mensen een verhoogd risico op prikkelbare darm syndroom geeft, ook het risico op veelvoorkomende stemmings- en angststoornissen verhoogt. Bijvoorbeeld angst, depressie, slapeloosheid en neuroticisme. En naast dit onderzoek zijn er nog andere factoren die een trigger kunnen zijn. Denk hierbij aan obstipatie, diarree of stress. Dit is dan ook voor iedere patiënt verschillend.
‘Geen vezels eten kan helpen bij obstipatie’
Fabel - Er is tot nu nog steeds geen duidelijke lichamelijke oorzaak voor PDS. Alle patiënten hebben daarom ook andere klachten die bij kunnen dragen aan de ontwikkeling van deze chronische darmaandoening. En hoewel je zelf heel wat aanpassingen kunt doorvoeren aan je levensstijl om ervoor te zorgen dat je het onder controle kunt houden, is het eten van geen vezels niet de bedoeling. Voor een gezonde stoelgang heeft iedereen vezels nodig, dus ook mensen met obstipatie. Deze vezels zijn namelijk onmisbaar voor je darmen. Met een gespecialiseerd PDS-diëtist kun je bespreken hoeveel vezels jouw darm aankan en welke voeding het meest geschikt is.
‘Donkerbruin brood is beter voor je stoelgang dan lichtbruin brood’
Fabel - Het maakt in principe niks uit of jij donker of lichtbruin brood eet, want het gaat uiteindelijk om de hoeveelheid vezels die in het brood zitten. Daarom kun je als je obstipatie wil voorkomen het beste volkorenbrood eten. Dit brood is gemaakt van hele graankorrels, waarvan de vezels in de buitenste laag van de korrel zitten, terwijl dat bij witbrood alleen bij het binnenste deel van de korrel is. Hierdoor verliest het de goede voedingsstoffen, inclusief vezels. Maar hoe zit het dan met donkerbruin brood? Donkerbruin brood kan net zo goed wit brood zijn, maar met een kleurstof om het gezonder te laten lijken. Dus donkerder brood betekent niet meteen dan het ook gezonder is.
‘Laxeermiddelen zorgen voor luie darmen’
Fabel - Vezels zijn er om een harde stoelgang te verzachten, maar dit werkt helaas niet voor iedereen. In plaats van vezels kun je dan laxeermiddelen proberen. Toch zijn veel mensen hier huiverig voor, omdat het voor zogenaamde ‘luie darmen’ zou zorgen. Maar dit is niet waar, integendeel zelfs. Wanneer de samenstelling zachter is, verloopt de darmmotoriek een stuk sneller. Dus maak je vooral geen zorgen: je darmen vervullen gewoon nog hun functie, ook bij het gebruik van laxeermiddelen. Wel is het verstandig om deze middelen alleen te gebruiken in overleg met je huisarts of een gespecialiseerde MDL-arts.
‘Hypnotherapie kunnen PDS klachten verminderen’
Feit, maar niet voor iedereen - Uit een recent wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat hypnotherapie PDS-klachten aanzienlijk kan verminderen. Dit verschilt natuurlijk wel per persoon, zoals eerder ook is aangegeven. Maar wat is hypnotherapie? Dit is een bewezen effectieve therapievorm waarbij hypnose wordt toegepast om bepaalde klachten te behandelen, waardoor onder andere je pijn signalisatie wordt onderdrukt. Het is wel belangrijk dat als je deze therapie overweegt, om op zoek te gaan naar een goed opgeleide therapeut, die ook precies begrijpt wat het prikkelbare darmsyndroom inhoudt.
‘Klachten PDS worden getriggerd door bepaalde voedingsmiddelen’
Feit - Eerder hadden we het over factoren die de ontwikkeling van PDS kunnen ontwikkelen. En hoewel daar tot nu toe geen oplossing voor is, kun je er wel voor zorgen dat je de klachten zo beperkt mogelijk houdt. Je voedingspatroon is hierbij erg belangrijk. Wanneer je eet, kan het klachten opwekken of verergeren. Dit komt door het prikkelende effect dat het vullen van de maag heeft op de rest van het spijsverteringsstelsel. Een ander punt is dat de verschillende ingrediënten van jouw voedingspatroon bepalen wat de samenstelling is van jouw darminhoud.
Moeilijk verteerbare voedingsstoffen kun je daarom beter vermijden. Deze stoffen kunnen namelijk een negatief effect hebben op het microbioom. Een belangrijke functie van het microbioom is namelijk de vertering van vezels. Wanneer je deze dus niet genoeg binnenkrijgt kan de balans verstoord raken, waardoor je klachten kunt krijgen. Maar wat voor dingen zou je dan kunnen aanpassen in je voedingspatroon? Denk bijvoorbeeld aan: voldoende vezels, niet te veel vet en het beperken van koffie en alcohol.
‘Probiotica helpt bij PDS klachten’
Feit/fabel - Dat probiotica goede darmbacteriën zijn, is een feit. Deze bacteriën overleven namelijk het maagzuur waardoor ze de darmen bereiken. Hierdoor kunnen ze bijdragen aan de balans van het microbioom. Er is daarom ook al veel onderzoek gedaan naar de werking van probiotica op darmklachten en -aandoeningen. Hierbij is nog onduidelijk welke goede bacteriën goede effecten veroorzaken en hoeveel van deze bacteriën we daarvoor hoelang moeten innemen. Er is daarom nog meer onderzoek nodig.
Bron | gezondheidsnet.nl, mlds.nl, onvz.nl