Margriet logo
null Beeld

De doggybag wordt steeds populairder en dít is waarom dat een goede ontwikkeling is

Leftovers van je eten uit een restaurant mee naar huis meenemen was in Nederland de afgelopen jaren nog niet echt ingeburgerd, maar de doggybag wordt hier ook steeds populairder. Bijna de helft van de mensen kreeg in 2019 wel eens een doggybag aangeboden, en dat is een heel goede ontwikkeling. 

Milieuorganisatie Natuur & Milieu deed voor de vierde keer onderzoek naar het gebruik van de doggybag, zo’n verpakking waarin je de restjes meeneemt van een gerecht dat je in het restaurant niet opkreeg.

Kliekjes in doggybag

In de Verenigde Staten is het vrij normaal om om een doggybag te vragen, maar in Nederland nam tot een aantal jaar geleden bijna niemand de kliekjes uit een restaurant mee naar huis. Het aantal mensen dat dit wel doet, is in de afgelopen vijf jaar gestegen van slechts 27 procent naar bijna de helft van alle ondervraagden. Vooral onder jongeren wordt de doggybag steeds populairder.

Meer aandacht voor voedselverspilling

Volgens Dorien Ackerman, directeur van Natuur & Milieu, komt de stijging vooral, omdat er meer aandacht is voor voedselverspilling. Bijna tachtig procent van de ondervraagden zegt dat ze eten mee naar huis nemen, omdat ze tegen voedselverspilling zijn, dat is tien procent meer dan een jaar eerder.

Door de restjes van je eten mee naar huis te nemen, wordt er minder voedsel weggegooid in restaurants. Ook blijkt dat mensen die een doggybag vragen, het eten meestal de volgende dag thuis opeten, het verdwijnt dus niet alsnog in de vuilnisbak.

Minder verspilling in restaurants

Een zeer positieve ontwikkeling, want er wordt nog altijd veel eten weggegooid. In 2019 ging het per persoon om gemiddeld 34,3 kilo aan etenswaren, wat gelukkig al een stuk minder is dan een aantal jaar eerder. Thuis zijn we dus goed bezig, maar een groot deel van de wereldwijde voedselverspilling komt ook van onder andere restaurants en supermarkten. Door niet alleen thuis, maar ook in restaurants actief bezig te zijn met voedselverspilling, kunnen we helpen om ook dat iets te verlagen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Natuur & Milieu

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden