Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

De culinair specialist: “Stomen is lekkerder én gezonder”

tipdag272727.png

Tijdens de Fit Challenge krijg je elke dag een tip van een expert uit Margriets deskundigenpanel. Dag 27: culinair specialist Colette Beyne vertelt hoe je slanker én lekkerder kunt koken.

Colette: “Als je op je gezondheid en je gewicht wilt letten, dan is niet alleen wát je eet, maar ook de manier waarop je je maaltijden bereidt van belang. Door voedingsmiddelen te stomen blijven zowel voedingsstoffen als smaak en kleur optimaal bewaard. Je kunt elektrisch stomen in een stoomoven, in een speciale stoomkoker, in een rijstkoker of couscoussière. Maar je kunt ook op je fornuis stomen in een pastapan met gaatjesinzet, in een gewone pan met een stoombloem (verkrijgbaar bij huishoudelijke winkels, red.) of een bamboemandje (toko, red.). Let erop dat de groenten het water niet raken en dat de pan zo goed mogelijk is afgesloten. 

Een andere gezonde en lekkere manier van koken is om je eten te laten garen in een pakketje in de oven, op de barbecue of in een stoompan. Ook nu blijven voedingsstoffen, kleur, smaak en geur goed bewaard en je hebt er heel weinig vet bij nodig. Verpak vis, vlees, kip en/of groenten met kruiden en een theelepeltje olie of klein klontje boter in een dubbel stuk bakpapier, in aluminiumfolie of in een stuk bananenblad en vouw de sluitranden omhoog zodat er geen vocht uit kan lopen. Leg de pakketjes in een braadslede of ovenschaal. Wel even oppassen bij het open maken, er komt hete stoom uit!

Over Colette

Colette Beyne is al ruim twintig jaar culinair specialist bij onder meer Margriet. Trends en ingrediënten zijn aan verandering onderhevig, maar de passie voor haar vak verandert nooit! De laatste vier jaar deelt ze haar belevenissen en favoriete recepten ook via haar blog dekeukenvancolette.nl.

 

 

Ook interessant