Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

10 verlichtende tips bij hooikoorts

tips-om-hooikoorts-te-verminderen.png

Het mooie weer is niet voor iedereen een feest: zo kunnen veel hooikoortspatiënten de zakdoeken er weer bij pakken. Vooral mensen met een allergie voor boompollen kunnen op dagen zoals deze last krijgen van gesnotter. Hier een aantal maatregelen om de klachten te verlichten.

Volgens buienradar.nl heeft één op de vijf Nederlanders last van niezen, jeukende ogen en kortademigheid als gevolg van hooikoorts, de hevigheid van de klachten is sterk afhankelijk van het weer. Daarnaast neemt de bloei van bomen nu snel toe, waardoor er meer boompollen in de lucht komen. Gelukkig kun je wel iets doen om allergieklachten te verlichten. Margriet zet de belangrijkste ‘verlichters’ op een rij.

1. Begin met hooikoortsmedicijnen voordat je klachten krijgt

Vaak beginnen mensen met hooikoortsmedicijnen op het moment dat ze klachten krijgen. Maar de medicijnen zijn vaak veel effectiever als ze ruim van tevoren worden ingenomen. Preventieve medicijnen met zogeheten cromoglicinezuur werken het best als je nog géén symptomen hebt. Zijn de klachten eenmaal begonnen, dan kunnen ze alleen nog maar worden verzacht. Als je nu dus nog geen loopneus hebt, ben je er op tijd bij.

2. Draag een zonnebril

Om rode en jeukende ogen te voorkomen, kun je het best een bril dragen op de dagen dat de hooikoortsklachten het ergst zijn. Wrijven maakt de jeuk erger, dus probeer dit zo min mogelijk te doen. Bovendien kunnen er pollen aan je handen zitten die de jeuk alleen maar laten toenemen.

3. Lucht ’s morgens vroeg je huis 

Hoe warm het ook kan worden, op de ergste hooikoortsdagen is het beter om alle ramen gesloten te houden. Zeker in de slaapkamer. Zo krijgen pollen geen kans om binnen te dringen en kun je een (enigszins) goede nachtrust hebben. Lucht je huis het liefst ’s morgens vroeg, als er nog niet zo veel pollen in de lucht zijn.

4. Was je haar ’s avonds

Om ’s nachts het contact met pollen te verminderen, is het handig om je haar te wassen kort voordat je naar bed gaat: dan komen de pollen in elk geval niet op je hoofdkussen terecht.

5. Kleed je om in de badkamer

Ben je buiten geweest? Pollen blijven op je kleding zitten, dus kleed je ’s avonds liever in de badkamer dan in de slaapkamer om.

6. Maak een strandwandeling

Op een zware hooikoortsdag kan een wandeling langs het strand verfrissend werken. De zoute en vochtige zeelucht bevat minder pollen.

7. Vermijd prikkelende stoffen 

Het is het best om prikkelende stoffen zoals sigarettenrook, schoonmaakmiddelen, verf en parfum te vermijden. Hoewel ze niet de oorzaak zijn, kunnen ze hooikoortsklachten wel verergeren.

8. Laat de was niet buiten drogen

Kleding kun je beter niet buiten aan de waslijn hangen. Je wilt tenslotte geen irriterende pollen in je favoriete truitje!

9. Blijf op droge dagen rond het middaguur binnen

Op droge dagen kun je rond het middaguur beter even binnen blijven. Op dat moment is het namelijk piektijd voor pollen. Na een regenbui is de concentratie pollen in de lucht het laagst.

10. Gebruik een hooikoorts-app

Met een hooikoorts-app kun je niet alleen de hooikoortsverwachting in de gaten houden (zodat je niet voor nare verrassingen komt te staan), het kan je ook helpen om meer inzicht te krijgen in de oorzaak van je klachten. Een voorbeeld is de Allergieradar, een app ontwikkeld door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Wageningen University. Hiermee kun je de hooikoortsverwachting checken, het verloop van je klachten bijhouden en die vergelijken met de dagelijkse pollentellingen van het LUMC. Hierdoor krijg je meer inzicht in welke pollen in welke mate bij jou klachten veroorzaken. Dit zijn vier andere handige apps bij allergieën.

Dokter Rutger over hooikoorts

Hooikoorts is een allergische reactie van het immuunsysteem na het inademen van stuifmeel, bijvoorbeeld graspollen die in de lucht zweven. Dr. Rutger legt uit wat je ertegen kunt doen.

Beeld | iStock

Ook goed om te weten

Ook interessant