Margriet logo
Seks met een pijnlijke of nieuwe heup? De beste standjes Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De beste seksstandjes bij een pijnlijke of nieuwe heup

Seks hoort fijn te zijn en geen pijn te doen. Maar lichamelijke klachten kunnen je vrijpartij flink dwarsbomen. Heb jij last van pijnlijke heupen tijdens seks, of heb je een nieuwe heup? Dan wil je vast weten welke standjes dan het best zijn.

En hoe je seksleven er na een nieuwe heup uitziet.

Pijnlijke heupen

Als je vaak pijn hebt in je heupen, dan is het belangrijk om daar eerst de oorzaak van te achterhalen. Misschien heb je een ontsteking of artrose (een versleten heup). Of misschien heb je onlangs je heup gebroken. Pijnlijke heupen kunnen ook de bijwerking van iets anders zijn, zoals een bekkenscheefstand. Loop er in elk geval niet te lang mee rond. Ga naar de huisarts, die je eventueel kan doorsturen naar een specialist.

Seks met een pijnlijke heup

Je heupen zijn heel belangrijk tijdens seks. Extra vervelend dus als die pijn doen. Misschien lijdt je seksleven dan ook onder die heuppijn. Je geniet er niet meer van, je hebt veel minder seks of je hebt door de pijn misschien helemaal geen seks meer. En dat is zonde, want seks is zo gezond en goed voor je relatie, welke leeftijd je ook hebt. Heb je pijnlijke heupen, dan kunnen de volgende seksstandjes zeker het proberen waard zijn. Elk lichaam is anders, dus alleen door het zelf te proberen kom je erachter welk standje voor jou het best werkt. Belangrijke kanttekening: we zijn er in dit artikel van uitgegaan dat jij degene bent met pijn aan je heup.

1. Languit op je buik

Jij gaat languit op je buik liggen, met gestrekte, iets gespreide benen. Leg een kussen onder je hoofd en eventueel ook onder je heupen. Je partner komt vervolgens zachtjes op jou liggen, met zijn benen tussen jouw binnen – of juist andersom. Hij ondersteunt zich met z’n ellebogen, zodat hij niet met z’n volle gewicht op jou leunt. Zo kan hij van achteren bij jou binnenkomen. Voor dit standje is wel een lange adem nodig, zeker voor je partner. Ga voor jullie beide na of dit prettig voelt.

2. Lepetje lepeltje

Op je zij liggen is een comfortabele houding voor je heupen. Heb je pijn aan één heup? Ga dan aan de goede kant op je zij liggen. Leg een kussen onder je hoofd en eventueel naast je, zodat je daarop kunt leunen. Je partner komt vervolgens ook op zijn zij achter je liggen, op zo’n manier dat hij je vanuit die positie kan penetreren.

Lees ook:
Rugpijn? Dit zijn dan de beste seksstandjes

3. Missionaris op de rand van het bed

Zien jullie elkaars gezicht het liefst tijdens seks? Het standaard standje missionaris is bij pijnlijke heupen niet zo’n goed idee. Je wilt daar namelijk zo min mogelijk druk op hebben. Het gewicht van je partner opvangen met je benen kun je bijvoorbeeld even beter niet doen als dat zeer doet. Wil je toch standje missionaris, dan kun jij het best aan de rand van het bed gaan liggen. Zo lig jij op je rug met je benen buiten het bed. Je partner kan je vervolgens van voren penetreren, door met zijn handen op de rand van het bed te leunen en met wat kussens of een krukje onder zijn knieën om op te steunen.

4. Staande doggy

Leun over een stoel, kruk of een laag kastje. Leg daar eventueel een kussen of dekentje op, om het voor jezelf zo prettig mogelijk te maken. Je partner komt vervolgens achter je staan, pakt je vast om je middel en penetreert je vanuit die positie.

Lees ook:
De 5 beste standjes als je weleens vaginale pijn hebt tijdens seks

Seks met een nieuwe heup

Een nieuwe heup kan je seksleven een boost geven. Je hebt dan namelijk geen pijn meer! Een fijne bijkomstigheid van zo’n heupoperatie. Maar hoe en wanneer kun je het best seks hebben, na de plaatsing van zo’n nieuwe heup? Het kost wel enkele maanden tijd om je nieuwe heup soepel te krijgen. Maar onder begeleiding van een fysiotherapeut en met rekoefeningen versnel je dat proces. En als je voorzichtig begint, valt seks ook onder rekoefeningen. Belangrijk om hierbij te weten, is dat met bepaalde standjes de kans groter is dat je nieuwe heup uit de kom schiet.

Seksstandjes om te proberen en te mijden

Vermijd standjes waarbij jij je heupen veel moet draaien. Tijdens de heupoperatie test de chirurg de flexibiliteit door je knieën omhoog te buigen. Ga bij seks dan ook het liefst uit van de voorste benadering, dus dat jij je benen niet naar achteren hoeft te buigen. Bovengenoemde standjes kunnen prima, maar met een nieuwe heup kun je mogelijk zelfs weer iets meer aangezien de pijn weg is. De missionaris met opgetrokken benen, bijvoorbeeld. Hier zie je de seksstandjes die het best zijn met een nieuwe heup, maar ook standjes die experts juist afraden. En geneer je niet: bespreek het ook zeker met je fysiotherapeut. Niks menselijkers dan seks willen hebben, toch?

Bron | orthopedieteam.nl, sickandsex.nl, everydayhealth.com
Beeld | Getty

RedactieGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden