Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

De beste eettips voor hardlopers

eettips-hardlopers.png

Het is bijna voorjaar, tijd om de hardloopschoenen weer aan te trekken. Wanneer en wat kun je het beste eten en drinken om zo goed mogelijk te presteren, tijdens trainingen en wedstrijden? Met onderstaande eettips ben je optimaal voorbereid. 

1. Drink vooraf, tijdens en na het lopen voldoende

Daardoor blijft je vochtniveau op peil. Te weinig drinken kan maken dat je prestaties achteruitgaan. Wat ‘voldoende’ is, hangt af van hoe intensief je sport en van de omgevingstemperatuur. Als leidraad kun je 0,7 tot 1 liter per uur aanhouden. Als het warm is, moet je er extra op letten dat je genoeg drinkt.

2. Zorg dat je je energievoorraad op tijd aanvult

Als je langer dan 1 à 1,5 uur achter elkaar hardloopt, kan de energievoorraad in je spieren uitgeput raken. De enige manier om die energievoorraad tijdens het sporten op peil te houden, is door te eten en te drinken. In het bijzonder producten met koolhydraten, zoals brood, een banaan, een mueslireep of ontbijtkoek. Een flesje isotone sportdrank heeft hetzelfde effect.

3. Eet ongeveer 2 uur voor de wedstrijd geen maaltijd meer

Daardoor kunnen maagklachten ontstaan. Maar loop ook niet op een nuchtere maag. Tot een uur voor het lopen kun je nog best iets eten, bijvoorbeeld een belegde boterham, een krentenbol of wat fruit.

4. Eet en drink meteen na het lopen om je lichaam zo goed mogelijk te laten herstellen

Door binnen twee uur na het lopen iets koolhydraatrijks te eten, vul je snel je energievoorraad aan. Het beste werkt het als je de koolhydraten in een volwaardige maaltijd binnenkrijgt (met eiwit en vet), want je spieren moeten ook herstellen en hebben eiwit nodig.

Meer nuttige tips over sport en voeding lees je hier.

Bron | Voedingscentrum

Ook interessant