null Beeld

De 5 meest voorkomende redenen voor pijn op de borst

Bij pijn op de borst denken we al gauw aan ons hart. Maar het kan ook door je slokdarm, je spieren of stress of angst worden veroorzaakt. We vertellen je de meest voorkomende redenen voor pijn op de borst, en aan déze waarschuwingssignalen merk je dat er wél iets met je hart aan de hand is.

Omdat pijn op de borst zo veel oorzaken kan hebben, is het lastig om zelf te bepalen wat er precies speelt. Ga daarom altijd naar de huisarts om te laten vaststellen wat er aan de hand is.

Oorzaak 1: pijn op de borst door je spieren en ribben

Klacht: een scherpe of stekende pijn tussen je ribben

Deze pijnklacht ontstaat als het kraakbeen en de spieren die je ribben met je borstbeen verbinden geïrriteerd zijn. De verschijnselen passen bij het syndroom van Tietze; een zeldzame maar onschuldige aandoening waarbij een van de kraakbeenverbindingen tussen het borstbeen en de ribben pijnlijk aanvoelt. Hoewel het voor vervelende klachten kan zorgen, gaat dit na een paar maanden vanzelf over.

Klacht: het doet pijn als je op één plek op je borst drukt, een bepaalde beweging maakt of hoest

Over het algemeen komt dit doordat de spieren tussen de ribben overbelast zijn. Bijvoorbeeld omdat je al dagen achter elkaar moet hoesten, of nadat je in een ongewone houding hebt geklust of schoongemaakt. Eigenlijk simpelweg spierpijn zoals je soms hebt in je armen of benen, maar spierpijn op de borst kan meteen een stuk ernstiger aanvoelen.

Lees ook:

Zó herken je het verschil tussen fysieke en mentale pijn

Oorzaak 2: je maag en slokdarm

Klacht: een brandende pijn achter je borstbeen, soms met uitstraling naar de rug

Mogelijk is er maagzuur in je slokdarm terechtgekomen (brandend maagzuur). De pijn begint een paar uur na de maaltijd en voel je vooral als je ligt of vooroverbuigt. Na het eten van een boterham of het drinken van een glas melk gaat het vaak even iets beter. Ook maagtabletten die het zuur neutraliseren kunnen tijdelijk verlichting geven.

Klacht: krampende pijn achter je borstbeen

Als het maagzuur weer in de slokdarm terugloopt, kan dit voor slokdarmkrampen zorgen. Naast brandende pijn, voel je dan ook krampen achter je borstbeen. Ook deze klachten zijn vaak ernstiger wanneer je ligt. Extra kussens, zodat je hoofd en bovenlichaam iets hoger liggen, zijn vaak een goede remedie. Wel is het verstandig om hiervoor naar de dokter te gaan: langdurige blootstelling aan maagzuur kan namelijk zorgen voor slokdarmontstekingen, die zeer pijnlijk kunnen zijn.

Oorzaak 3: stress en ademhaling

Klacht: een benauwd, beklemmend gevoel op de borst

Spanning, stress of angst kan een beklemmend gevoel op de borst geven. Onschuldig, maar erg vervelend, vooral als je er een beetje van in paniek raakt. Neem bij aanhoudende spanningsklachten contact op met de huisarts. Die kan je doorsturen naar een specialist voor een behandeling van je psychische klachten.

Oorzaak 4: toch je hart

Klacht: een drukkend, beklemmend gevoel of pijn op de borst dat verdwijnt na rust

De kans is groot dat je hart even een zuurstoftekort heeft. Dit is vaak niet zo ernstig als het klinkt, maar wel heel vervelend. Het kan al gebeuren als je zwaar getafeld hebt, of vanuit een warme kamer de kou in stapt. Ook lichamelijke inspanning, stress of emoties kunnen pijn op de borst veroorzaken, die kan uitstralen naar je hals, kaak, arm of schouder. Deze pijn moet echter weer verdwijnen als je rustig gaat zitten.

Klachten: pijn op de borst verdwijnt niet, wijst op hartinfarct

Gaat de pijn na een paar minuten zitten niet over? Ben je ook misselijk, beroerd of onrustig, zie je bleek en is je huid klam of zweterig? Dan kan dat wijzen op een hartinfarct. Bel dan direct je huisarts, de huisartsenpost of 112. Hoewel het een ernstige situatie is, is het belangrijk dat je zo rustig mogelijk probeert te blijven. Blijf rustig zitten of liggen, want inspanning kan de klachten alleen maar erger maken.

Lees ook:

Drukkend gevoel op je borst? Dit moet je weten over hartkramp

Oorzaak 5: pijn op de borst door je longen

Klacht: een drukkend gevoel, vergezeld door hevige benauwdheid en/of pijn bij zuchten of ademen

Pijn op de borst kan ook worden veroorzaakt door verschillende longproblemen. Denk bijvoorbeeld aan een longontsteking of klaplong. Ook patiënten met astma en COPD hebben soms pijn op de borst. Vooral als je daarnaast ook last hebt van (hevige) benauwdheid en/of als ademhalen of (diep) zuchten pijn doet, is de kans groot dat je longklachten hebt. De huisarts kan onderzoeken wat er aan de hand is. Omdat deze symptomen vaak op een vervelende of soms ernstige aandoening wijzen, is het verstandig zo snel mogelijk een afspraak te maken.

Bron | Thuisarts, VieCuri Medisch Centrum

Beeld | iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden