Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Een dazenbeet? Dit moet je doen bij een beet van deze steekvlieg

een-dazenbeet-dit-moet-je-doen-bij-een-beet-van-deze-steekvlieg.jpg

Een stukje wandelen in de natuur. Hartstikke lekker, maar bijtgrage steekvliegen kunnen vooral in de zomer flink roet in het eten gooien. Dií kun je het beste doen bij een dazenbeet. En zó voorkom je dat je opnieuw slachtoffer wordt van zo’n vervelende beet.

Een dazenbeet kan niet alleen voor jeuk, maar ook voor een scherpe pijn zorgen. En dat wil je natuurlijk liever voorkomen dan genezen.

Wat is een dazenbeet?

Als je weleens door een daas bent gebeten, dan zal je de pijn meteen herkennen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld muggen steken dazen niet, maar bijten ze met hun scherpe tandjes in je huid om tot jouw bloed te komen. De daas snijdt je huid dus een stukje open, wat niet alleen jeukt, maar ook voor een scherpe pijn en schijfvormige zwelling rondom de dazenbeet zorgt. Dazen zijn snelle en agressieve steekvliegen die zelfs door dunne kleding heen kunnen bijten. Een dazenbeet is in de meeste gevallen vooral vervelend door de tijdelijke pijn. Maar het kan soms zelfs tot een bacteriële huidinfectie leiden, omdat de daas bacteriën van de beetwond van het ene slachtoffer mee kan dragen naar zijn volgende prooi. 

Wat moet je doen bij een beetwond?

Ben je gebeten door een daas? Dan is het belangrijk om de beetwond goed te desinfecteren. Maak de plek eerst schoon met wat water en ontsmet dit hierna met een ontsmettingsmiddel. Koel de plek vervolgens met een koude natte doek, een washandje met ijsblokjes of een ijskompres. Als laatste kun je nog een zalf tegen huidirritatie en jeuk bij insectenbeten gebruiken. Mocht de zwelling of pijn langer dan een week aanhouden en er een rood gebied of gele korstjes rondom de beetwond ontstaan, neem dan contact op met je huisarts. In dit geval kun je namelijk een bacteriële infectie hebben opgelopen door de dazenbeet. 

Lees ook: Dít zijn de meest voorkomende ziektes door een muggenbeet

Een dazenbeet voorkomen

Dazen zijn vooral actief in de zomer. Dat komt omdat ze dol zijn op warm en windstil weer. Deze steekvlieg komt daarnaast af op warmte en beweging, waardoor je als wandelaar een goede prooi bent. Daarnaast zijn dazen vooral actief in landelijke gebieden met vee zoals koeien en paarden. Dazen worden daarom ook wel paardenvliegen genoemd. Ook plekken met water in de buurt zijn ideaal, omdat de steekvliegen dit nodig hebben om eitjes te leggen. Probeer op een warme, windstille dag een wandeling in de buurt van dit soort locaties te vermijden. Daarnaast helpt het om dikkere kleding te dragen, omdat de dazen daar minder goed doorheen kunnen bijten. Ook bestaan er anti-insectenmiddelen die de dazen op afstand helpen te houden. Mocht je in je eigen tuin last hebben van dazen, dan kun je ook nog een dazenval ophangen om die vervelende bijtwonden te voorkomen.  

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Huidinfo, Etos
Beeld | iStock

Ook interessant