Darmspoeling  Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Darmspoeling om je lichaam te reinigen: zo werkt colonhydrotherapie

Wanneer je last hebt van bijvoorbeeld verstopping, migraine, vermoeidheid of een spastische darm, kan de dokter ervoor kiezen om jouw darmen te reinigen doormiddel van een hoge darmspoeling. Dit wordt ook wel colonhydrotherapie genoemd. Maar wat houdt het nou precies in en werkt het ook echt?

We zochten het voor je uit.

Hoge darmspoeling

Darmproblemen kunnen leiden tot de meest uiteenlopende klachten. Dit komt, omdat het grootste gedeelte van onze weerstand in de darmen zit. Deze verschillende klachten kunnen soms op advies van de huisarts door middel van een darmspoeling sterk worden verminderd.

Het werkt als volgt: er wordt een canule (een kleine holle buis) aangebracht in de anus. Deze canule wordt met een dunne en een dikke plastic slang aangesloten op de machine. Via de dunne slang loopt gefilterd water met een temperatuur tussen de 32 °C – 38 °C en dit gaat met een lichte druk de dikke darm in. Dit water komt met de dikke darminhoud via de dikkere slang in het toestel terecht, waarna het via de riolering verdwijnt. Het gaat in totaal om zo’n vijftien tot twintig liter water gedurende een uur.

Het afwisselend inlopen en uitdrukken van water zorgt ervoor dat de natuurlijke darmfunctie wordt geactiveerd, wat nog bevorderd wordt door de dikke darm te masseren met een speciale techniek. Darmspoelingen worden daarom weleens door medici aangeraden bij obstipatie of bijvoorbeeld ter voorbereiding van een operatie of darmonderzoek.

Niet alleen ontlasting

Los van het verwijderen van de ontlasting kent deze techniek ook een ander voordeel, namelijk het verwijderen van plakvorming in de plooien van je darmen en aan de darmwand. Door de spoeling wordt deze plakvorming losgeweekt waardoor verschillende klachten verholpen kunnen worden. Denk hierbij aan winderigheid, huiduitslag, vermoeidheid, hoofdpijn, concentratieproblemen, verteringsproblemen, menstruatieproblemen, een hoge bloeddruk, slechte adem en de ziekte van Crohn.

Deze vorm van de dikke darm reinigen lijkt erg op een klysma, maar het is niet hetzelfde. Bij een klysma wordt ook vloeistof in je darmen aangebracht via je anus, alleen deze vloeistof bereikt alleen het onderste gedeelte van je darm. Een hoge darmspoeling bereikt de gehele dikke darm.

De gevaren van Colonhydrotherapie

Een darmspoeling kan nuttig zijn als het wordt aangeraden door een arts, maar experts waarschuwen voor deze techniek als je dit zelf doet en er geen medisch advies over hebt gekregen. Er is namelijk weinig wetenschappelijk bewijs voor colonhydrotherapie als oplossing voor eerder genoemde problemen, het zou zelfs schade kunnen aanbrengen aan je darmen.

De Maag Lever Darm Stichting laat in een verklaring aan LINDA weten dat bij een darmspoeling de darmflora wordt aangetast. “De darmflora heeft een belangrijke functie en wanneer deze wordt aangetast krijgen de schadelijke bacteriën in de darm de kans om zich te vermenigvuldigen. Wanneer schadelijke bacteriën de overhand krijgen kunnen (darm)klachten zoals diarree of verstopping ontstaan of verergeren.”

Gezond en vezelrijk eten

Wat is dan wel een goede manier om van je darmklachten af te komen? “De Maag Lever Darm Stichting is van mening dat men de stoelgang, de darm en de darmflora in een goede conditie kan krijgen en houden door gezond en vezelrijk te eten en voldoende te drinken.” Volgens de stichting is een detox daarom niet nodig en is je lichaam in staat om zelf de gifstoffen te verwijderen.

Bron | LINDA, DokterFaye

Sanne van De WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden