Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Darmklachten, wat je niet moet eten

maag1-jpg.jpg

De meest voorkomende oorzaak van diarree is een virus of bacterie die je binnenkrijgt via voeding of water. Maar ook bepaalde voedingsmiddelen die geen bacteriën of parasieten bevatten, kunnen waterige ontlasting veroorzaken.

maag1Vooral acute diarree heeft meestal een functie, namelijk dat wat niet in het lichaam thuis hoort naar buiten toe afvoeren. Bijvoorbeeld omdat bacteriën of andere stoffen in het maag-darmkanaal terecht zijn gekomen waar het lichaam zo snel mogelijk van af wil. Ook stress, medicijnen en verslavende middelen zoals cocaïne of alcohol kunnen diarree veroorzaken. Maar niet altijd is duidelijk welke stoffen of omstandigheden de darmen prikkelen en ervoor zorgen dat het lichaam reageert met diarree. Soms ben je gewoon gevoelig voor bepaalde voedingsmiddelen. Heb je regelmatig diarree zonder directe aanleiding? Let dan de komende tijd op of de volgende etenswaren vaak op jouw menu staan.

Gefrituurd eten
Vette voeding kan diarree veroorzaken, omdat (te veel) vet het spijsverteringskanaal irriteert. Een ander effect van gefrituurde of vette voeding is kort na de maaltijd moeten ontlasten. Ook kunnen romige sauzen, vette stukken vlees en boterige of romige toetjes de darmen prikkelen. Kies daarom voor gegrilde, gestoomde of gebakken varianten en magere sauzen op basis van groente in plaats van boter of room.

Suikervervangers en fructose
Fructose en suikervervangers zoals sorbitol en mannitol worden in een verscheidenheid van voedingsmiddelen gevonden, van frisdranken en snoep tot yoghurt. Maar ook natuurlijke voeding zoals veel fruit- en groentesoorten bevatten deze zoetstoffen. Uit een studie van 2008 bleek dat prikkelbare darm patiënten baat hebben bij het minderen van fructosebevattende voeding

Citrusfruit
Citrusfruit zorgt bij sommige mensen voor darmproblemen vanwege het hoge gehalte aan fruitzuur en vezels. Als je spijsvertering van slag raakt door sinaasappels, grapefruits of citroenen, probeer dan op een andere manier aan je dagelijkse portie vitamine C en voedingsvezels te komen.

Zuivelproducten
Als je kampt met lactose-intolerantie, dan kunnen zuivelproducten diarree, opgeblazenheid, gasvormen en andere darmproblemen veroorzaken. Lactose-intolerantie wordt veroorzaakt door het ontbreken van het enzym lactase om melksuikers af te breken. Vaak worden zure melkproducten zoals karnemelk en yoghurt beter verdragen dan zoete melkproducten.

Kunstmatig vet
Olestra, een vetvervanger, zit in veel chips, onder andere chips dat aangeprezen wordt met kreten als ‘light’, ‘weinig vet’, en ‘vetvrij’. De namaakolie wordt als vet verwerkt in eten, maar wordt in de darm niet opgenomen. Daarnaast heeft dit nepvet een nadelig effect: belangrijke voedingsstoffen hechten zich eraan en worden het lichaam uitgespoeld.

Bron: DokterDokter.nl

Ook interessant