null Beeld

Darmkanker: hoe merk je dat je het hebt?

Maart is internationaal uitgeroepen tot darmkankermaand. Door deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker, waar iedereen van 55 tot en met 75 jaar elke twee jaar voor wordt uitgenodigd, kun je de ziekte in een vroeg stadium opsporen. Maar wat zijn eigenlijk de symptomen als het mis is?

In het beginstadium zijn die lastig te herkennen. Darmkanker veroorzaakt vooral in het begin namelijk niet zo vaak symptomen. Een uitzondering is een gezwel dat 'laag gelegen' is, bijvoorbeeld in de endeldarm, of dat vrij groot is of bloedt. In dat geval ontstaan er wel klachten. Als het gezwel de darm flink vernauwt, krijg je last van buikpijn en obstipatie. Met een lage tumor krijgen mensen vaak te maken met episoden van diarree en bloedverlies (bij de stoelgang).

Met hoger gelegen tumoren heb je die klachten veel minder. Algemene klachten als vermoeidheid en vermagering treden pas op als de kanker al vergevorderd is.

Vanaf welke leeftijd kun je darmkanker krijgen?

Negen op de tien darmkankerpatiënten is ouder dan vijftig jaar. De ziekte kan ook voorkomen bij jongvolwassenen of zelfs tieners, maar dat is zeldzaam. De gemiddelde leeftijd waarop de diagnose wordt gesteld, is 72 jaar bij vrouwen en 69 jaar bij mannen.

Bevolkingsonderzoek darmkanker

Alle mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar krijgen vanaf 2014 iedere twee jaar een uitnodiging om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. Deze bestaat uit een ontlastingstest. De uitslag is echter geen garantie dat je nooit darmkanker krijgt, de ziekte kan immers op elk moment ontstaan. Daarom wordt het bevolkingsonderzoek elke twee jaar herhaald. Daarnaast is er een kleine kans dat je wel darmkanker hebt terwijl dat niet uit de test blijkt. Ga daarom altijd naar je huisarts als je klachten hebt, ook als je net hebt meegedaan aan het bevolkingsonderzoek.

Wanneer heb je een verhoogd risico?

Sommige mensen lopen een verhoogd risico op darmkanker. Behoor je tot onderstaande groep, wacht dan niet de uitnodiging voor de screening af, maar overleg met je huisarts. Hij of zij kan bekijken of het zinvol is om je darmen te onderzoeken.

Verhoogd risico:

- Je hebt een eerstegraads familielid dat darmkanker heeft of heeft gehad. Hoe meer familieleden met darmkanker en hoe jonger ze de diagnose kregen, hoe groter het risico.

- Je lijdt al meer dan tien jaar aan een chronische darmziekte zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Het risico neemt toe naarmate de dikke darm over een grotere afstand ontstoken is.

- Er is al eerder een darmpoliep of een kwaadaardige darmtumor bij je verwijderd.

Meer over darmkanker

Lees je in Alles over darmkanker, Basisgids voor patiënten en hun omgeving, geschreven door o.a. Jan Willem de Groot, internist-oncoloog in het ziekenhuis Isala in Zwolle. Uitgeverij Lannoo, € 19,99.

Bron | RIVM

Meer lezen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden