Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Zit je veel? Deze voedingsmiddelen zijn goed voor je darmen

zit-je-veel-deze-voedingsmiddelen-zijn-goed-voor-je-darmen.jpg

Als je een kantoorbaan hebt, breng je je tijd veelal zittend door. Naast het feit dat dit geen pretje is voor je rug, is het al helemaal niet goed voor je darmen. Orthomoleculair diëtist Nina Basoski legt aan ELLE Eten uit wat je het beste kunt eten ter ondersteuning van je darmen.

Help je darmen een handje met deze voedingstips.

Gezonde darmen

Nina Basoski legt uit dat tachtig procent van het immuunsysteem in de darmen zit en benadrukt daarmee het belang van een goede darmwerking. “Je stoelgang is een goede graadmeter voor hoe het met je darmgezondheid gesteld is. En een goede darmgezondheid begint bij voeding.” Volgens Basoski zijn drie zaken van belang: vezels, vet en vocht. Het is goed om 500-600 gram groente per dag te eten. Hoe meer variatie, hoe beter. Iedere groente heeft namelijk z’n eigen samenstelling aan voedingsstoffen en vezels.

Gezonde vetten

Vet stimuleert de goede bacteriën in de darmen. Basoski: “Daarnaast kunnen de goede bacteriën pas echt floreren als je voldoende water drinkt. Water zorgt namelijk voor een betere slijmlaag in de darm.” Goede vetten zijn: avocado, vette vis (zoals zalm, haring en makreel), lijnzaad, chiazaad en extra virgine olijfolie. Het is goed om daarbij veel te drinken, zo’n zes tot acht glazen per dag.

Lekkere salade

Basoski geeft ook nog een goede tip: als je meer groenten wilt eten, kun je je broodje kaas tussen de middag het beste vervangen door een salade vol groenten. Bekijk hier haar voorbeeld van zo’n lekkere salade.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | ELLE Eten
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tabletZo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant